Поколение X

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Поколение X (често съкращавано като Gen X) е демографската кохорта след Бейби бумърите и преди Милениалите. Социолозите и медиите често използват средата на 1960-те като начални години на раждане и края на 1970-те като крайни години, като поколението обикновено се определя като хора родени от 1965 до 1980 г.[1] Според това определение и данните от преброяването на населението в САЩ има 65,2 милиона Gen Xers[2] в Съединените щати към 2019 г.[3] Повечето от Поколението X са децата на мълчаливото поколение и ранните Бейби бумъри.[4] [5] Xers също често са родители на Millennials[4] и Generation Z. [6]

Като деца през 70-те и 80-те години на миналия век, период на промяна в обществените ценности, Gen Xers понякога са били наричани „поколението с ключове“, което произтича от прибирането им като деца от училище в празен дом и необходимостта да използват ключа от вратата за да влязат. Това е резултат от свободното родителство заедно с нарастващите нива на разводи и увеличеното участие на майките на трудовия пазар преди широкото разпространение на възможности за отглеждане на деца извън дома.

Като юноши и подрастващи през 80-те и 90-те години на миналия век, Xers са наричани „MTV поколението“ (препратка към музикалния видео канал), понякога характеризирани като мързеливи, цинични и недоволни от живота. Някои от многото културни влияния върху младежите от Gen X включват разпространението на музикални жанрове със силна социално-племенна идентичност като алтернативен рок, хип-хоп, пънк, пост-пънк и хеви метъл, в допълнение към по-късните форми, разработени от самите Gen X (като например гръндж и грайндкор).

Филмите, както раждането на франчайз мега хитовете, така и разпространението на независими филми (позволено отчасти от видео касетите) също е забележително културно влияние. Видеоигрите (както в увеселителни салони, така и в устройства-конзоли в западните домове) също стават основна част от забавленията за младежи за първи път.

Политически, в много страни от Източния блок Поколението X преживява последните дни на комунизма и прехода към капитализма като част от своята младост. В голяма част от западния свят, същият период се определя от доминирането на консерватизма и икономиката на свободния пазар.

На средна възраст, в началото на XXI век, социолозите ги описват като активни, щастливи и постигащи баланс между работата и личния живот. Кохортата също така е кредитирана като предприемчива и продуктивна на работното място в по-широк план.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Twenge, Jean. How Are Generations Named? // Trend. The Pew Charitable Trusts. Архивиран от оригинала на 2018-08-30. Посетен на 30 November 2019.
  2. Gen Xer // Lexico. Oxford Dictionaries. Архивиран от оригинала на 2020-02-27. Посетен на 2 December 2019.
  3. Fry, Richard. Millennials overtake Baby Boomers as America's largest generation // Pew Research Center. Посетен на 28 April 2020.
  4. а б Strauss, William, Howe, Neil. Millennials Rising: The Next Great Generation. New York, Vintage Original, 2000. ISBN 978-0-375-70719-3. с. 54. Посетен на 17 October 2013.
  5. Gordinier, Jeff. X Saves the World: How Generation X Got the Shaft but Can Still Keep Everything from Sucking. Viking Adult, 27 March 2008. ISBN 978-0-670-01858-1.
  6. Williams, Alex. Move Over, Millennials, Here Comes Generation Z // The New York Times. 18 September 2015. Архивиран от оригинала на 19 September 2015. Посетен на 8 April 2016.