Полина Ботева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Полина Ботева
българска журналистка
Полина Ботева по време на отразяване на събитие през 2016 година
Полина Ботева по време на отразяване на събитие през 2016 година

Роден

НационалностБългария
Учил вСофийски университет
РаботилБи Ти Ви

Полина Ботева е българска журналистка от телевизия bTV, известна със своите репортажи за бежанската вълна към Европа през 2016 година и за условията в бежанските лагери.[1]

От 2019 година е продуцент в bTV новините.[2]

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Полина Ботева завършва българска филология и магистратура журналистика и медии в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2008 г. кандидатства за стаж и е приета да работи в сутрешния блок в телевизия bTV. По-късно е поканена да стане част от bTV Новините. Като част от екипа Ботева отразява значими събития както в България, така и в чужбина в ресорите образование, здравеопазване и екология, хората в неравностойно положение, бежанците и др.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. получава отличие от вестник „24 часа“ – „Достойните българи“, след серия от репортажи, показващи пътя на бежанците и мизерията в бежанските лагери.[3] Същата година, заедно с оператора Добромир Иванов, Ботева е отличена със специална награда за филма си „В калта“, с който участва в журналистическия конкурс „Заедно с бежанците“, организиран от Върховния комисариат на бежанците към ООН и Българския червен кръст.[4][5] Филмът е заснет в гръцкия лагер „Идомени" и разказва за трудните условия в които живеят бежанците извън родината си.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Полина Ботева е омъжена, има две деца.[6]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]