Полина Ботева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Полина Ботева
български журналист
Полина Ботева по време на отразяване на събитие през 2016 година
Полина Ботева по време на отразяване на събитие през 2016 година

Роден

Националност България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Професия журналист в Би Ти Ви

Полина Ботева е популярен български журналист от телевизия BTv, известна със своите репортажи за бежанската вълна към Европа през 2016 година и за условията в бежанските лагери[1].

От 2019 година е продуцент в BTv Новините.[2]

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Полина Ботева завършва „Българска филология“ и следва магистратура „Журналистика и медии“ в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2008 г., кандидатства за стаж и е приета да работи в сутрешния блок в телевизия БТв. По-късно е поканена да стане част от bTV Новините. Като част от екипа Ботева отразява значими събития както у нас, така и в чужбина в ресорите: образование, здравеопазване и екология, хората в неравностойно положение, бежанците и др.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. получава отличие от вестник „24 часа“ – „Достойните българи“, което заслужи след серия от репортажи, показващи на обществото пътя на бежанците и мизерията в бежанските лагери[3]. Същата година, заедно с оператора Добромир Иванов, Ботева е отличена със специална награда за филма си „В калта“, с който участва в журналистическия конкурс „Заедно с бежанците“, организиран от Върховния комисариат на бежанците към ООН и Българския Червен кръст[4][5]. Филмът е заснет в гръцкия лагер „Идомени" и разказва за трудните условия в които живеят бежанците извън родината си.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Полина Ботева е семейна, има две деца[6].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]