Полина Жемчужина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Поли́на Семьоновна Жемчу́жина
съветска политичка

Родена
Починала
1 април 1970 г. (73 г.)
Погребана Новодевическо гробище, Москва, Русия

Награди Червено знаме на труда (СССР)
Червена звезда
Ленин
Политика
Партия КПСС (1918 г.)
Семейство
Съпруг Вячеслав Молотов
Поли́на Семьоновна Жемчу́жина в Общомедия

Поли́на Семьоновна Жемчу́жина (с рождено име Перл Семьоновна Карпо́вская) е съветска партийна и държавна деятелка. Съпруга е на изтъкнатия съветски деец Вячеслав Молотов[1].

Произхожда от семейство на шивачи. По народност е еврейка. Като девойка работи в тютюнева фабрика, след което е касиерка в аптека.

В съветския период заема редица висши партийни и държавни постове, най-вече първи и единствен народен комисар на рибната промишленост. По време на Втората световна война активно участва в дейността на Еврейския антифашистки комитет.

През 1946 г. Соломон Михоелс, председател на този комитет, сондира възможността Полина Жемчужина да лобира за възстановяването на еврейската държавност, на което му е отвърнато, че нито Андрей Жданов, нито Георгий Маленков могат да помогнат, както и че всичко зависи еднолично от Сталин, който има отрицателно отношение към евреите и не ги поддържа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Украйна“         Портал „Украйна          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя          Портал „Съветски съюз“         Портал „Съветски съюз