Пол Уокър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пол Уокър
Paul Walker
Роден
Починал
30 ноември 2013 г. (40 г.)
Активност1985 – 2013
РодителиПол Уокър III
Шерил Уокър
ДецаМедоу Райън
Значими ролиБрайън О'Конър в „Бързи и яростни
УебсайтОфициален сайт
Пол Уокър в Общомедия

Пол Уилям Уокър IV (на английски: Paul William Walker IV) е американски актьор, известен с ролята си на Брайън О'Конър във филмовата поредица „Бързи и яростни“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пол е роден на 12 септември 1973 г. в Глендейл, но е отраснал в Лос Анджелис. Син е на Пол Уокър III и на Шерил Крабтри. Той е второто от петте деца (двама братя – Кейлъб и Коди, и две сестри – Ашли и Ейми). Посещава и през 1991 г. завършва християнско училище.

По време на снимките на Бързи и яростни 5: Удар в Рио

Загива трагично в автомобилна катастрофа на 30 ноември 2013 г. в градчето Санта Кларита, когато караното от неговия приятел Roger Rodas Порше Карера GT 2005 се забива в уличен стълб, след това в дърво и най-накрая автомобилът се запалва.[1].

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Пол започва своята кариера на ранна възраст, и то на малкия екран, участвайки в реклами. Между 1985 и 1994 г. се появява като гост-актьор в няколко телевизионни сериала като Highway to Heaven (Магистрала към Небето), Who's the Boss? (Кой е шефът?), I'm Telling! (Аз казвам!), The Boys Are Back (Момчетата се връщат), The Young and the Restless (Младите и неспокойните), Touched By an Angel (Докоснат от ангел).

През 1986 г. започва своята кинокариера с филма Monster in the closet („Чудовище в килера“). Същата година се присъединява към екипа на сериала Throb (Трепет), влизайки в ролята на 12-годишния син на Санди – Джеръми Бийти (Jeremy Beatty).

През 1998 г. играе ролята на Фил Дидъл (Phil Deedle) във филма Запознай се със семейство Дидъл. Същата година участва във филма Pleasantville (Плезънтвил) заедно с Тоби Магуайър и Рийз Уидърспун. Една година по-късно участва във филми като Varsity Blues, She's All That (Тя е върхът).

През 2000 г. участва в The Skulls (Черепите), като Кейлъб Мандрейк.

През 2001 г. играе ролята, която го прави наистина известен, а именно на Брайън О`Конър в екшън филма „Бързи и яростни“ (The Fast and the Furious). Във филма Брайън се включва в улични състезания с коли, за да се добере и да залови Доминик Торето (Вин Дизел). Същата година участва и в Joy Ride като Луис Томас.

През 2003 г. отново се завръща като Брайън О`Конър във втората част на „Бързи и яростни“, където си партнира с Тайръс Гибсън. Също участва и в Timeline като Крис Джонстън.

През 2005 г. се появява във филма Опасно синьо (Into the Blue), където играе Джаред Кол и където си партнира с Джесика Алба.

Една година по-късно, през 2006 г., получава роля във филма на Клинт Истууд Flags of Our Fathers (Знамената на бащите ни). Участва и във филма на Дисни „Осем герои“, където играе ролята на Джери Шепард. Историята разказва за изследователи на Антарктида и техните осем хъскита.

През 2008 г. участва във филма The Lazarus Project, а през следващата 2009 г. се завръща отново като Брайън О`Конър за 4-тата част на Бързи и яростни. В тази част Брайън помага на Дом да открие убиеца на Лети.

През 2010 г. участва заедно с Мат Дилън и Хейдън Кристенсън във филма Takers Takers. Освен това се включва и в един от филмите на National Geographic Channel. Той прекарва 11 дни заедно с екипажа на един кораб, а целта на пътуването е да се маркират седем бели акули по крайбрежието на Мексико. През 2011 г. се завръща за четвърти път в ролята на Брайън О`Конър в петата част на Бързи и яростни (Бързи и яростни 5: Удар в Рио).

През 2001 г. е обявен за един от най-привлекателните и секси личности от списание People. През март 2011 г. посещава Чили, за да помогне на пострадалите от голямото земетресение от 27 февруари същата година.

Малко след смъртта му, на 13 декември 2013 г. е пуснат на екран филмът „Hours“, базиран на урагана Катрина, снимките за който са завършени по-рано през 2013 г. Уокър също е приключил приживе работата по филма Престъпно предградие („Brick Mansions“, римейк на френския филм „District 13“), който е пуснат през април 2014 г. Към момента на смъртта на Уокър са вървели снимките му в Бързи и яростни 7, който е бил планиран за пускане през месец юли 2014 г. Филмът е завършен успешно и е пуснат през април 2015 г. Участието на Уокър е възпроизведено с помощта на компютърна графика в някои епизоди и с помощта на братята му Кейлъб и Коди Уокър (като дубльори) в някои други.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Игрални филми
Година Заглавие Роля
2015 Бързи и яростни 7 Брайън О'Конър
2014 Престъпно предградие Деймиън Колиър
2013 Hours Нолън Хейс
2013 Бързи и яростни 6 Брайън О'Конър
2011 Бързи и яростни 5: Удар в Рио Брайън О'Конър
2010 Takers Джон Роууей
2009 Бърз и яростен Брайън О'Конър
2008 The Lazarus Project Бен Гарви
2007 Stories USA Майки
2006 Знамената на бащите ни Хенри Ханк Нансен
2006 Осем герои Джери Шепард
2006 Бягащ до смърт Джоуи Газел
2005 Опасно синьо Джаред
2004 Noel Майки Райли
2003 Бързи и яростни 2 Брайън О'Конър
2003 Фатален срок Крис Джонстън
2002 Life Makes Sense If You're Famous Майки
2001 Убиец на пътя Луис Томас
2001 Бързи и яростни Брайън О'Конър
2000 Братството Кейлъб Мандрейк
1999 Дворец на илюзиите Джейсън
1999 Тя е върхът Дийн Сампсън
1999 Varsity Blues Ланс Харбър
1998 Плезънтвил Скип Мартин
1997 Meet the Deedles Фил Дийдъл
1994 Tammy and the T-Rex Майкъл
1987 Promed to Kill Джейсън
1986 Monster in the Closet Професор Бенет

Забележка:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Paul Walker“ и страницата „Paul walker“ в Уикипедия на английски и испански език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.