Портал:Кюстендил/История

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пред градската градина, 1908 г.
Пред градската градина, 1908 г.

Историята на Кюстендил като градско селище датира от новата ера. Предходно има още шестхилядна история на поселищния живот в години. Кюстендил е един от най-древните градове по българските земи със значима и богата история. Името си града носи от средновековния владетел Константин Драгаш.

В античността по времето на траките в центъра на днешен Кюстендил е имало тяхно открит тип селище със светилище на хълма Хисарлъка. Античната римска Пауталия е наследник на старо селище на дентелетите. Присъствието на траки в Кюстендилско датира от края на бронзовата епоха или по-точно от втората половина на 2-рото хилядолетие пр.н.е. Известни са имената на тракийските племена населявали голямото землище на Кюстендилско: на север – агриани и леи, на юг – меди и на запад – пеони, а кюстендилската котловина в частност – от дентелетите. На мястото на съвременния град Кюстендил първите регистрирани артефакти са от керамика от старожелязната епоха и части от сгради от предримския период. Това дава основание да се заключи, че поселището му е съществувало по времето на легендарната Троя. Хълмът над града носи името на троянския хълм.

В кюстендилското землище се намира Рилският манастир, символ на българската вяра, духовност, книжовност и култура, част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. От кюстендилското село Скрино е родом Иван Рилски – пръв български и християнски светец, покровител на България и българите.

По време на Първата световна война в Кюстендил се намира Главната квартира на щаба на Българската армия. Днес Кюстендил е известен исторически град и такъв на овошките, художниците, изкуството и културата. Градските празници са два – на 30 януари и 21 март всяка година.