Портал:Молдова/Молдова-география

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Страната е разположена в източноевропейската равнина, с равнинно-хълмист релеф, без излаз на море. Средната надморска височина е 147 метра, с най-висока точка връх Баланещи, 429 метра.

Двете най-големи реки в Молдова са Днестър и Прут, и двете протичат от север на юг. Река Прут е разположена по границата с Румъния (на запад), приток на река Дунав. Река Днестър е разположена в източната част на страната, служи като граница с непризнатата Приднестровска република.

Климата в Молдова е умереноконтинентален, зимата е мека, къса, летата са горещи и дълги. Температурния режим се характеризира с положителна средна годишна температура на въздуха, тя варира от +7,5 ° С на север до 10 ° C на юг. Отрицателни средно дневни температури са наблюдават само през зимата. Средната температура през януари е -4 ° C, а през юли е 21 ° C. Абсолютният минимум е -36 ° C, а максимума е + 41 ° C.

Средният годишен валеж варира между 380-550 мм, валежите са неравномерни и сезонни. Около 70 % от годишните валежи падат между април и октомври. Средната скорост на вятъра за годината е - 2-4 м / сек. С преминаването на циклона често формата вихровите процеси и силен вятър или буря е със скорост около 10-15 м / сек.

В Молдова има 745 вида почви, около 75 процента от територията на страната е покрита с черноземни почви, около 10 % с кафяви и сиви горски почви, около 7 процента с засолени ливадни почви и 8 процента други.

Вижте статията География на Молдова