Портрет на Фердинанд IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Портрет на Фердинанд IV
ХудожникАнтон Рафаел Менгс
Година1759 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери180 × 126 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Портрет на Фердинанд IV“ (на италиански: „Ritratto di Ferdinando IV“) е картина на немския художник Антон Рафаел Менгс от 1759 г. Картината (180 х 126 см.) е изложена в Зала 33 на Национален музей „Каподимонте“, Неапол. Използвана е техниката на маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Версията се провежда в Прадо, Мадрид

Картината е дело на художника Антон Рафаел Менгс по поръчка на кралица Мария-Амалия Саксонска. Тя поръчва портрета в чест на сина си Фердинанд IV, възкачен на престола на Кралство Неапол едва 8-годишен поради заминаването на баща му Карлос III за Испания. Копие на тази картина, нарисувано от същия художник през 1760 г., е изложено в музея Прадо в Мадрид.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Първият портрет на новия крал на Кралство Неапол е нарисуван почти месец и под непрестанните критики на неаполитанските художници Луиджи Ванвители, Джузепе Бонито и Франческо Лиани, завиждащи заради избора на художник, направен от кралицата. В действителност платното като цяло изглежда убедително и отговаря на изискванията за перфектен портрет на празнуващ встъпването си във власт крал. Младият суверен е изобразен на преден план в центъра на картината да държи кралския скиптър в дясната си ръка, подпряна на красива позлатена маса, носещ кралските отличителни знаци, добре подчертани от художника. На масата има червена възглавничка, върху която е поставена кралската корона на избраното да я носи дете. Много умело е изобразен и подът от симетрично разположени различни геометрични фигури, представляващи мраморни блокчета. На фона изобразено кралското кресло и надиплената върху му кралска мантия, предназначена за младия суверен на кралствата Неапол и Сицилия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto di Ferdinando IV в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​