Портрет на Фердинанд IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Портрет на Фердинанд IV
Ferdinand IV at age nine.jpg
Антон Рафаел Менгс
Година 1759 г.
Техника маслени бои върху платно
Размери 180 × 126 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Портрет на Фердинанд IV“ (на италиански: „Ritratto di Ferdinando IV“) е картина на немския художник Антон Рафаел Менгс, рисувана през 1759 г., използвана техника маслени бои върху платно (180 х 126 см.), изложена в зала 33 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана от художника Антон Рафаел Менгс, по поръчка на кралица Мария-Амалия Саксонска. Кралицата поръчва портрета в чест на сина си Фердинанд IV, възкачен на престола на кралство Неапол, едва осем годишен, поради заминаването на баща му Карлос III за Испания. Копие на тази картина, рисувано от същия художник през 1760 г., има изложено в музей Прадо, Мадрид.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Първият портрет на новия крал на кралство Неапол е рисуван почти месец и под непрестанните критики на неаполитанските художници Луиджи Ванвители, Джузепе Бонито и Франческо Лиани, ревнуващи от избора на художник, направен от кралицата. В действителност платното като цяло изглежда убедително, отговарящо на изискванията за перфектен портрет на празнуващ встъпването си във власт крал. Младият суверен е изобразен на преден план в центъра на картината, да държи кралския Скиптър в дясната си ръка, подпряна на красива позлатена маса, носещ кралските отличителни знаци, добре подчертани от художника. Виждаме на масата червена възглавничка, върху която е поставена кралската корона, на избраното да я носи дете. Много умело е изобразен и пода от симетрично разположени различни геометрични фигури, представляващи мраморни блокчета. Във фонов режим е изобразено кралско кресло и надиплена върху му кралска мантия, предназначена за младия суверен на кралства Неапол и Сицилия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ritratto di Ferdinando IV“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.