Портрет на принцеса Мария Кристина

от Уикипедия, свободната енциклопедия

{{към пояснение|Мария Кристина|Мария Кристина (пояснение)|тип=картина}

Портрет на принцеса
Мария Кристина
ХудожникЕлизабет Виже Льо Брюн
Годинапоследната четвърт на XVIII век
Техникамаслени бои върху платно
Размери120 × 94 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия
Портрет на принцеса Мария Кристина в Общомедия

„Портрет на принцеса Мария Кристина“ (на италиански: „Ritratto della principessa Maria Cristina“) е картина на френската художничка Елизабет Виже Льо Брюн от последната четвърт на 18 век. Картината (120 х 94 см) е изложена в Зала 51 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

С избухването на Френската революция художничката Елизабет Виже Льо Брюн и семейството ѝ напускат Париж и се преместват в Неапол, а по-късно в Рим. През периода на престоя си в Неапол тя рисува по поръчка на краля на Двете Сицили Фердинанд I и кралица Мария-Каролина Австрийска четири портрета на техните деца, като този е един от тях. В наши дни портретът е изложен в Кралския апартамент на Музей „Каподимонте“ в Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На картината е изобразена принцеса Мария Кристина, заобиколена от лека и спокойна атмосфера, въпреки политическата нестабилност в края на 18 век. Тя е с естествено разпусната коса, привързана с червена панделка. Момичето е облечено в обикновена и скромна бяла рокля, препасана в талията също с червена панделка. Художничката романтично ни показва принцесата в момент на бране на рози, придавайки по този начин конвенционален тон на картината, като избягва също така и празничните формалности, характерни за неаполитанския двор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto della principessa Maria Cristina в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​