Потребител (изчислителна техника)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
В софтуерните продукти и в уебсайтовете, потребителят най-често се изобразява с икона, подобна на тази.

Потребител(на английски: user) в сферата на изчислителната техника е потребител, който борави с компютър и използва различни софтуерни продукти и/или мрежови услуги. От редовите потребители по принцип не се очаква да са запознати детайлно с принципа на работа и техническите подробности на системите и софтуерните продукти, които използват. [1]

Oпитните потребители (на английски: power users) се отличават от обикновените потребители по това, че познават по-добре възможностите и техническите характеристики на системите и софтуерните продукти, които използват. [2] [3]

Потребителят най-често има потребителски профил (на английски: user account), с който се удостоверява (или „логва“) в системата, на която е потребител. Неизменна част от потребителския профил са неговото потребителско име (на английски: user name) и парола (на английски: password). Паролата може да бъде заменена и с други методи за автентикация (например пръстов отпечатък).
Освен горепосочените неща, потребителският профил може да включва и допълнителна информация относно предпочитанията и самоличността на потребителя. Например: адрес на електронна поща, телефонен номер, дата на раждане, пол и др.

Краен потребител[редактиране | редактиране на кода]

Крайните потребители са потребителите на един софтуерен продукт. Терминът се използва за разграничаване на тези, които използват за практическа цел, от разработчиците на системата, които подобряват софтуера с оглед нуждите на крайния потребител.[4] Тази абстракция е преди всичко полезна при проектирането на потребителския интерфейс и се отнася до съответното подмножество от характеристики, които повечето потенциални потребители биха очаквали.

В потребителски ориентирания дизайн се създават идеализирани персони, за да представляват различните видове потребители. Понякога за всяка персона се определя кои видове потребителски интерфейси ще са по-удобни (според предишен опит или присъщата простота на интерфейса), и каква техническа експертиза и степен на знания има в специфични области или дисциплини. Когато на категорията на крайния потребител са наложени няколко ограничения, особено при разработването на програми за употреба от широката аудитория, обичайна практика е да се очакват минимални технически познания и предшестващо обучение на крайните потребители.[5] В този контекст, графичният потребителски интерфейс (на английски: GUI) обикновено се предпочита пред интерфейса с команден ред (на английски: CLI), поради по-високата интуитивност на дизайна.

Разработването за крайния потребител размива разграничението между потребителите и разработчиците. Това означава, че хора, които не са професионални разработчици, създават автоматизирани поведения и комплексни информационни обекти без да имат значителни познания по език за програмиране.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jargon File entry for User. // Посетен на 7 ноември 2010.
  2. Power Users' Guide. // sap.com. Посетен на 14 януари 2015.
  3. Windows Confidential: Power to the Power User. // microsoft.com. 2012. Посетен на 14 януари 2015.
  4. The State of the Art in End-User Software Engineering (PDF). // media.mit.edu. 12 октомври 2011. Посетен на 11 януари 2015.
  5. What is end user?. // Посетен на 7 ноември 2010.