Потур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Потур
Panduru
— село —
Reliefkarte Rumänien.png
44.6971° с. ш. 28.6381° и. д.
Потур
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Окръг Тулча
Надм. височина 14 m
Население 456 души (2002)
Пощенски код 827009

Потур (на румънски: Panduru, Пандуру) е село в Северна Добруджа, Румъния. Селото е част от община Хаманджия (Бая) в Окръг Тулча.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има данни за селото още от 1832 г. То е било с изцяло българско население, чиито корени са от Котелско, Провадийско, с. Мадара, Шуменско, като някои от жителите са живели известно време дори в Бесарабия. Населението прогресивно нараства, като през 1940 г. достига над 1500 жители. Българите от с. Потур са били предимно земеделци и скотовъдци.

В селото е живял и работил известно време младият Стефан Караджа, чието семейство се изселва от Ямболско в Северна Добруджа поради немотията. Като учител там е работил и опълченецът и учител Иван Зринов от Бебрево, Еленско. В селото е имало църква и училище, в които след 1878 г., когато селото преминава от Османската империя към Румъния, се е служило и преподавало на румънски език поради асимилаторската политика на румънското правителство в Северна Добруджа спрямо българското население.

През 1940 година цялото село Потур се изселва в България по силата на подписаната през септември същата година Крайовска спогодба за обмен на населението. Жителите на селото са заселени в село Пленимир, Великово, Люляково, Генерал Тошево, Методиево и други села в Добричко.

Днес в селото живеят румънци и арумъни, бивши колонисти в Южна Добруджа. Българските гробища, както и всичко българско, отдавна са заличени. Запазени са останките на българската църква „Св. Петър и Павел“ от 1846 г., която е първата в района, построена от българите над земята. Затова на 29 и 30 юни всяка година се е провеждал т.н. „потурски сбор“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]