Приказки за физиката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Приказки за физиката“
Жанрнаучнопопулярен
СценарийМария Николова
РежисураМария Николова
Явор Гигов
Сотир Гелев
АктьориАдрияна Найденова
Иван Панев
Кристина Кръстева
Марта Янева
Неда Вълчева
Нина Гавазова
Рада Богданова
Таня Гигова
Уляна Чан
Явор Гигов
Явор Манолов
СтранаБългария
Езикбългарски
Епизоди150
Продукция
Изпълнителен продуцентГЕКОН
Времетраене30 минути
Разпространение
ТВ каналКанал 1
Излъчване2001 – 2007

„Приказки за физиката“ е български фентъзи сериал за деца с научно-популярна тематика, който се излъчва по Канал 1 на БНТ с продължителност около 30 минути. Редува се с „Приказки за астрономията“. Стартира през 2001 г. и се излъчва до 2007 г. Повторенията се излъчват през 2011 г. и 2014 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В първия епизод се разказва как принц Явор и принцеса Кристина са пленени от вещицата Пития. Оттогава вещицата Пития им поставя различна задача всеки ден. При решаването на задачата на принца и принцесата помага Духът на Исак Нютон. Зрителите научават, че решението на задачата не е „магично“, а е следствие от физичните закони. По-късно се появяват Духът на Николай Коперник, както и вещиците Титания и Уенделин.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Персонаж Актьор
Вещицата Пития Адрияна Найденова
Принцеса Кристина Кристина Кръстева
Неда Неда Вълчева
Вещицата Уенделин Рада Богданова
Вещицата Титания Нина Гавазова
Духът на Николай Коперник Явор Гигов
Духът на Исак Нютон Явор Гигов
Принц Явор Явор Манолов
Мосю Паскал Иван Панев
Госпожица Хикс Марта Янева
Царицата на елфите Уляна Чан
Таня Гигова

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Вещицата Пития – Собственичката на къщата, в която се развива действието в поредицата. Тя е вещица. Когато Принц Явор и Принцеса Кристина попадат случайно в къщата ѝ, тя решава веднага да ги изяде. След много молби от тяхна страна, Пития решава да ги пощади, но само ако изпълнят една задача.

Духът на Нютон – Това е духът на великия учен Исак Нютон. Той помага на Явор и Кристина при всяка задача, която им постави Пития.

Принцеса Кристина – Тя попада в магическата гора заедно с брат си Принц Явор. Най-голямата ѝ мечта е да стане вещица. Кристина е ученичка в училището за вещерски помощничка. Впоследствие тя заминава да живее в пансиона към това училище, като се връща в къщата на Пития само за ваканциите.

Принц Явор – Братът на Принцеса Кристина. За разлика от Кристина, Явор не ходи на училище. Явор е влюбен в помощничката на Уенделин, Ана Мария. По-нататък се сближава с младата Царица на елфите.

Вещицата Уенделин – Най-добрата приятелка на Пития (поне колкото две вещици могат да бъдат приятелки). Уенделин винаги подслушва всичко, което се случва в къщата на Пития. Помощничката на Уенделин се казва Ана Мария.

Вещицата Титания – Прабабата на госпожица Пития, която живее в портрет. Някога, когато е била жива, Титания е била нарисувана от художника Леонард, чиито картини винаги оживяват. Титания е луда на тема астрономия. Има и игра на име Квазар. Говори се, че има и съкровище. Пития постоянно издирва това съкровище, а Титания от своя страна, иска рецептата ѝ за локумени сладки.

Духът на Коперник – Това е духът на астрономът Николай Коперник. Той е най-добрият приятел на Титания. Всеки път, когато някой натисне бутона „К“ на играта Квазар, Коперник се появява, и помага на играчите.

Неда – Тя е горско дете, отгледано от елфи. Първоначално при себе си я взема Уенделин, но след като Неда я ухапва, Уенделин пробутва детето на Пития, която също бива ухапана от Неда. Неда е много алчна, винаги иска пари от всички, за да им изпълни някоя услуга, дори да е дребна.

Мосю Паскал – Учител във Вълшебната гора. Преподава по физика, химия, математика, астрономия, биология, руски език, френски език, музика и ръчен труд. Настанява се в къщата на Пития. Той не подозира, че обитателите на къщата и гората са вещици, духове, елфи и т.н.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]