Примроз (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Примроз
54.7875° с. ш. -110.0325° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Саскачеван
Координати54°55′ с. ш. 109°45′ з. д. / 54.916667° с. ш. 109.75° з. д.
Оттокрека Мартинау
Дължина40 km
Ширина21 km
Площ448 km2
Надм. височина599 m

Езерото Примроз (на английски: Primrose Lake) е 13-о по големина езеро в провинция Саскачеван. Площта му, заедно с островите в него е 448 км2[1], която му отрежда 110-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 444 км2[1]. Надморската височина на водата е 599 м[1].

Езерото се намира в западната част на провинция Саскачеван, като най-западната му част от 17,7 км2, попада в провинция Албърта. Дължината му от югозапад на североизток е 40 км, а максималната му ширина – 21 км.

Доре има слабо разчленена брегова линия без характерните за повечето канадски езера заливи, протоци, полуострови и острови. Общата площ на островите в него е само 4 км2.

В езерото се вливат множество малки реки. От югоизточната му част изтича река Мартинау, която протича през следващото езеро Колд и след това се влива от ляво в река Бивър, десен приток на река Чърчил.

На югозападното крайбрежие на езерото се намира малко ваканционно селище.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Примроз (озеро)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​