Природоматематическа гимназия „Професор Емануил Иванов“, Кюстендил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Природоматематическа гимназия
„Професор Емануил Иванов“
Информация
СедалищеКюстендил
България
Основаване1973
Видпрофилирана гимназия
ДиректорЖасмина Мицова
Финансиранеобщинско
Публични характеристики
Член наАсоциация на Кеймбридж училищата в България
ПатронЕмануил Иванов
Навигация
Карта Местоположение в Кюстендил
Адресул. „Георги Паспалев“ № 11
Сайтwww.pmgkn.com

Природоматематическа гимназия „Професор Емануил Иванов e средно училище в гр.Кюстендил, основано през 1973 година. В него се обучават ученици от пети до дванадесети клас. Училището е с общинско финансиране. Намира се на ул. „Георги Паспалев“ № 11.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията е открита през 1973 г. с Указ на Народното събрание и Заповед № Д-14 от 1 август 1973 г. на Министерството на народната просвета, като от трите физико-математически паралелки на Политехническата гимназия „Неофит Рилски“ се създава ново самостоятелно учебно заведение – Окръжна математическа гимназия „Димитър Каляшки“ с прием от VІІІ клас – 3 паралелки и от V клас – 2 паралелки. Това е първата и дълго време единствената математическа гимназия в България с прогимназиални паралелки. От 1973 г. до 1982 г. учебните занимания се провеждат в сградата на Политехническата гимназия, а след това – в сградата на Икономическия техникум.[1]

Със Заповед № РД-14-4 от 12 април 1985 г. на министъра на народната просвета – проф. Александър Фол, Окръжната математическа гимназия се преобразува в Природоматематическа гимназия (ПМГ) с възможност за обучение в профили „математика“, „физика“, „химия“, „биология“. ПМГ става профилирана гимназия с възможност да развива и обогатява научните си профили. В началото на 1986 г. (13.02.1986 г.) гимназията получава и нова модерна сграда в кв.Колуша.

През пролетта на 1992 г. с Решение на Общински съвет – Кюстендил се преименува в Природоматематическа гимназия „Професор Емануил Иванов“ – на името на първия български професор по математика след Освобождението на България, с което е известна и днес.

Материална база[редактиране | редактиране на кода]


Сграда на Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“

Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил разполага със собствена сграда състояща се от шест корпуса – два учебни, един кабинетен, два  спортни, един за хранене. От началото на учебната 2019/2020 година има Център за високи постижения на учениците в областта на природните науки и екологията.

Училището разполага с:

  • 18 класни стаи; 5 компютърни кабинета;
  • 8 специализирани кабинета (по химия, физика, биология, музика  и изобразително изкуство);
  • 2 физкултурни салона и  басейн; открита спортна база;
  • 12 хранилища по всички учебни предмети,
  • богата училищна библиотека, актова зала, музейна експозиция, столова, и административни помещения.

В сградата е настанено и Начално училище „Свети Климент Охридски“.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 190.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]