Провидансиал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Провидансиал
Providanciales
Карта
Страна Великобритания
Адм. единицаТъркс и Кайкос
АкваторияАтлантически океан
Площ98 km²
Население32 118 души (2012)
328 души/km²
Най-висока точка49 m н.в.
Часова зонаUTC-5
21.7775° с. ш. -72.2622° и. д.
Местоположение в Търкс и Кайкос
Провидансиал в Общомедия

Провидансиал (на английски: Providanciales) е остров на Търкс и Кайкос с едноименен град, който е разположен на цялата му площ.

Това е най-големият град на островите Търкс и Кайкос с близо 31 000 души население. Обслужва се от международно летище. Тук се намира единствената ферма за рапани в света.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Островът се намира в архипелага Търкс и Кайкос, част от едноименната държава в Британските отвъдморски територии. Той заема третото място по площ (98 km²) сред островите на архипелага и първо място по население (23 769 души). Релефът е равен, на места блатист. Големи територии са заети от мангрови гори. Въпреки числеността на населението, на острова няма отделни общини. До 1964 г. островът не е разпола с никаква инфраструктура, включително пътища, транспорт, комуникации и електричество. Развитието на инфраструктурата на острова започва през 1984 г., след откриването на първите хотели и казина. Построено е международно летище с полети до Обединеното кралство, САЩ, Канада и други острови в Карибите. Днес по-голямата част от населението е заета в туризма. Според туристическия сайт TripAdvisor, плажовете на Провидансиал са обявени за най-добрите в света от няколко години.[1][2] Най-известните плажове са Грейс Бей, Левард, Костенурският залив и Лонг Бей.

Галерея[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zay, Libby. Trip Advisor Names Top Beach Destinations // Архивиран от оригинала на 2020-07-27. Посетен на 14 април 2011.
  2. korrespondent.net // korrespondent.net. Посетен на 17 февруари 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]