Проводяща тъкан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Проводящата тъкан е сложна тъкан намираща се в проводящи растения, което означава, че е съставена от повече от един вид клетки. Първичните ѝ съставни части са ксилемът и флоемът. Тези две тъкани пренасят течностите и хранителните вещества в растението. Също има и две меристемни, свързани с проводящата тъкан: проводящият камбий и корковият камбий. Всички проводящи тъкани в едно растение заедно съставляват проводящата система на растението.

(дървесинни проводящи снопчета) Тъкан, изградена от четири вида растителни клетки.

  • Трахеидите са мъртви клетки, наредени една над друга, като долепват плътно заострените си краища. Когато достигнат зряло състояние, техния лумен е празен и водата се движи без да среща по пътя си прегради.
  • Трахеи се образуват в резултат на сливането на много клетки, наредени една над друга, като се разрушават преградите между тях. Те провождат вода и изпълняват механична функция. По стените им се отлагат стъпаловидни, точкови или мрежести задебеления, които придават твърдост и здравина на корена и стъблото на растението.
  • Дървесинни фибри, както трахеите произлизат от трахеидите, но те не провождат вода.за сметка на това се отличават с голяма твърдост и придават на ксилема допълнителна здравина.
  • Дървесинен паренхим представлява живи клетки, които са разположени между трахеидите, трахеите и дървесинните фибри. Той играе живата връзка между сърцевината и кората.

Флоем[редактиране | редактиране на кода]

Флоемът е тъкан, изградена от пет вида живи клетки: решетчести ликови цеви, придружаващи клетки, ликови паренхимни клетки, ликови фибри и склереиди. Той изпълнява проводяща, механична и резервна функция.