Образувателна тъкан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Образувателната тъкан, още наречена меристема, е вид растителна тъкан, изградена от разнообразни, недиференцирани клетки, които се намират в онези части, където се наблюдава растеж.

В общия случай, диференцираните растителни клетки при делене не могат да произвеждат клетки от различен от своя тип. Чрез клетъчното делене в образувателната тъкан обаче, растението си набавя клетки за различните по тип диференцирани тъкани, както и за органите, необходими за съществуването на растителния организъм.

Клетките от образувателната тъкан са функционален аналог на стволовите клетки у животните; те са частично или напълно недиференцирани и способни на продължително клетъчно делене. Клетките са малки по размер и протоплазмата изцяло ги изпълва; вакуолите им са изключително малки, цитоплазмата им не съдържа диференцирани пластиди (хлоропласти и хромопласти), въпреки че те присъстват в рудиментарната си форма на пропластиди. Клетките от образувателната тъкан са разположени нагъсто без междуклетъчни кухини. Клетъчните им стени са много тънки.

Поддържането на жизнеността на образувателната тъкан изисква баланс между два противодействащи си процеса: зараждането на органи и обновлението на популацията от стволови клетки при растенията.