Програма за международно оценяване на учениците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изводи от изследването за 2012 г. „Maths“ (Математика)
Изводи от изследването за 2012 г. „Science“ (Естествени науки)
Изводи от изследването за 2012 г. „Reading“ (Четене)

Програмата за международно оценяване на учениците (на английски: Programme for International Student Assessment, PISA) е тест, оценяващ функционалната грамотност на учениците в различни страни по света и умението им да прилагат знанията в практиката. Извършва се веднъж на три години. В теста участват юноши на възраст 15 години.[1] Тестът е разработен през 1997 г., за пръв път е приложен през 2000 г. Тестът се организира от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заедно с консорциум от водещи международни научни организации, при участието на националните центрове. Дейността на консорциума се ръководи от Австралийския съвет за педагогически изследвания (ACER) при активното съдействие на Нидерландския национален институт за педагогически измервания (CITO), на Службите за педагогическо тестване на САЩ (ETS), Националния институт за изследвания в областта на образованието (NIER) в Япония, организацията WESTAT (САЩ) и други авторитетни в света на образованието организации. Българското участие в PISA се координира от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование.

В изследването вземат участие страните участнички в ОИСР, а също тези страни, които си взаимодействат с ОИСР. Броят на такива страни всеки път съществено нараства.

Изследването PISA е мониторингово, то позволява да се извяват и сравнят измененията, ставащи в образователните системи в различните страни, и да се оцени ефективността на стратегическите решения в областта на образованието. Мониторингът на качеството на образованието в училищата PISA се провежда по четири основни направления: четивна грамотност, математическа грамотност, природонаучна грамотност и компютърна грамотност. Съгласно резултатите от изследванията PISA за 2000 – 2015 г., най-добро е средното образование в страните от Източна Азия: Китай, Корея, Сингапур, Япония. За Европа в първата десетка лидери са Финландия, Естония, Швейцария, Полша и Нидерландия.

Резултатите от получените данни за 2018 г. са публикувани на 3 декември 2019 г.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. About PISA. // Посетен на 2020-05-28.
  2. PISA 2018 Results. // [1] 2019-12-03. Архивиран от оригинала на 2019-12-03. Посетен на 2020-05-28.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Примерни задачи[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование