Процедурен жанр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Процедурен жанр (на английски: Procedural) е междужанров вид в литературата, филмите или телевизионните предавания, включващ последователност от технически детайли. Документалният филм може да бъде написан в процедурен стил, за да увеличи интереса, свързан с разказваното.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

На базата на художествена измислица[редактиране | редактиране на кода]

В телевизията „процедурен“ означава специфично жанр на предавания, в които даден проблем е представен, разследван и решен в рамките на един епизод. Тези шоу-програми най-често имат продължителност от един час, и са драми, както и често (макар не винаги) са свързани с полиция или престъпление.

Общата формула на полицейския процедурен жанр включва възлагането на задача върху или откриването на престъпление в началото на епизода, осигуряване на разследване, арест или осъждане на извършителя в края на епизода.

Най-известните примери от този тип са Закон и ред и От местопрестъплението. Хаус е пример за сериал от процедурния жанр, който не е свързан с престъпления.

  • Този тип сериали са понякога критикувани за липсата на развитие на представянето на характера на главния герой, и малкото внимание, което е отделяно на живота на основните герои, извън тяхната работа.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • Има научни телевизионни предавания, които ползват процедурния жанр, като водят зрителя стъпка по стъпка по следите на разследване (PBS Secrets of the Dead [1]).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Понякога романите на Том Кланси са определяни, като принадлежащи на процедурния или полицейския процедурен жанр.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Procedural (genre)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.