Направо към съдържанието

П. Г. Удхаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пелам Гренвил Удхаус
Pelham Grenville Wodehouse
Роден15 октомври 1881 г.
Починал14 февруари 1975 г. (93 г.)
Професияписател и поет
Националност Англия
Активен период1902–1975
Дебютни творбиThe Pothunters (1902)
Уебсайт
Пелам Гренвил Удхаус в Общомедия

Сър Пелам Гренвил Удхаус (на английски: Sir Pelham Grenville Wodehouse) е английски хуморист, най-вече известен с поредицата си романи за английския аристократ Бъртрам Устър и неговия изключително изобретателен иконом Джийвс. Получава рицарско звание в годината преди смъртта си.

Удхаус се ползва с голяма популярност и огромен успех по време на кариерата си от повече от седемдесет години и популярните му творби продължават да бъдат изключително четени и днес. Въпреки политическите и социални промени, настъпили по време на живота му, голяма част от който Удхаус прекарва във Франция и Съединените щати, основната сцена, на която се развиват произведенията му, остава в средата на предвоенната английска аристокрация, отразявайки опита натрупан по стечение на неговото рождение, образование и писателска дейност главно в предвоенна Великобритания.

Признат майстор на английскaта проза, Удхаус буди възхищение, както у съвременниците си Хилари Белок, Ивлин Уо и Ръдиард Киплинг, така и у съвременни писатели като Дъглас Адамс, Салман Рушди, Зейди Смит и Тери Пратчет. Шон О’ Кейси го нарича „Бълхата, представяща английската литература“, описание, което Удхаус използва за заглавие на сборник с писма до приятеля си Бил Тоуненд. Журналистът и писател Кристофър Хитчънс коментира, че „... няма и никога няма да има нещо, с което той може да бъде сравнен.“

Най-популярните днес негови истории са тези за героите му Джийвс и Устър. Удхаус обаче е известен също и като драматург и автор на популярни песни. Той е автор и съавтор на 15 пиеси и на 250 текста за около 30 музикални комедии. Работил е с Коул Портър върху мюзикъла „Anything Goes“ (1934) и често си е сътрудничил с Джером Керн и Гай Болтън. През 1927 написва текста за хита „Бил“ за „Show Boat“ на Керн, а през 1928 пише и текста към музиката на Зигмунд Ромберг за мюзикъла на Гершуин и Ромберг „Rosalie“. През същата година (1928) Удхаус работи и с Рудолф Фримл за музикалната версия на „Тримата мускетари“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Родният дом на писателя в Гилдфорд.

Удхаус, наричан още „Plum“ от семейството и приятелите си, е роден преждевременно от Елинор Удхаус (по баща Дийн), докато тя е на посещение в Гилдфорд. Баща му, Хенри Ърнест Удхаус (1845-1929) е британски съдия в Хонг Конг. Семейният род на Удхаус живее в Норфълк, в продължение на много векове. Когато той е само на три години, Удхаус е върнат в Англия и оставен на грижите на бавачка. Посещава различни интернати и в годините на своето детство, на възраст между три и 15 години, вижда родителите си за около общо шест месеца. Удхаус расте много близо до своя брат, който споделя любовта му към изкуството и се опитва да запълва празнините в живота си чрез безмилостно писане. Прекарва много от училищните си ваканции с една или друга от своите лели и това обяснява до голяма степен произхода на неговия „здравословен ужас“ от „ятото от лели“, отразен в образите на страховитите лели на Берти Устър – Агата и Далия, както и тиранията на Мария Констанс Кийбъл над нейните многобройни племенници в поредицата за Замъка Бландингс.

Като младеж Удхаус бива изпратен от баща си в колежа Дълуич, където неговият по-голям брат Армин вече е студент. Тук бъдещият автор се наслаждава на времето си като успешен студент и спортист: член е на Класическия Шести Клас (традиционно запазен за най-успешните студенти), където става училищен отговорник и редактира ученическото списание. Пее и играе главните роли в музикални и театрални продукции, като едновременно е и член на отборите по крикет и ръгби. Удхаус представлява също така училището в първенствата по бокс (преди да му бъде забранено, поради лошото му зрение) и по лека атлетика. В днешни дни библиотеката на Дълуич носи неговото име.

Професионален път[редактиране | редактиране на кода]

След като брат му Армин печели класическа стипендия за Оксфордския университет, Пелъм Удхаус много се надява да тръгне по неговите стъпки, но спад в стойността на индийската рупия (в тази валута е пенсията на баща му) го принуждава да се откаже от своите планове. В замяна на следването в Оксфорд баща му му намира работно място в „Хонг-Конгска и Шанхайска банка“ (позната днес по съкращението HSBC), където, след обучение от две години в Лондон, Удхаус трябвало да бъде назначен на работа в клон на банката в чужбина. Въпреки това, Удхаус никога не проявил ни най-малък интерес към банковото дело, съответно и към кариера в банковия сектор, за което говори и изказването му, че „никога не научил нещо за банкирането“.

Удхаус започва да пише на непълно работно време още докато работи в банката и през 1902 г. става журналист в The Globe (вече несъществуващ вестник), работейки върху колона за комикси на свой приятел, който бил напуснал вестника. Впоследствие Удхаус разширява писателско-журналистическата си дейност като работи и за Punch, Vanity Fair (1903-1906), Daily Express (1904) и The World: A Journal for Men and Women (1906/1907). Към този период спадат и множество от неговите разкази за ученически списания, където Удхаус успява да публикува за първи път свои романи и четири кратки пиеси заедно с приятеля си Бертрам Флетчър Робинсън.

През 1909 г. Удхаус остава в Гринуич Вилидж, където успява да продаде „две кратки истории за Космополитен и Колиър за общо 500 долара – много повече, отколкото някога съм получавал.“ След този успех Удхаус напуска The Globe и остава в Ню Йорк, където започва работа като редовен сътрудник, под различни псевдоними, на основания Vanity Fair (1913). Въпреки това „вълкът остава пред вратата“, докато The Saturday Evening Post не издава „Нещо ново“ през 1915 г., и Удхаус не постигне с тази си творба своя първи голям успех. През това време започва и сътрудничеството му с Гай Болтън и Джером Керн за около осемнадесет музикални комедии.

През 1914 г. Удхаус се жени за Етел Уейман и става баща на доведената от нея дъщеричка Леонора. През дългия си живот Удхаус никога не успява да стане биологичен баща, за което вероятната причина е прекараната от него като юноша заушка.

Въпреки че Удхаус и неговите романи се считат за квинтесенция на „английското“, от 1914 г. нататък Удхаус прекарва по-голямата част от живота си в Съединените щати. През 1930, той за кратко работи като сценарист в Холивуд, за което твърди, че е „свръхплатен“. По това време много от неговите романи се издават и като серии в списания. Въпреки това обаче през 1934 г. писателят се премества да живее във Франция, за да избегне двойното данъчно облагане върху доходи си от данъчните служби във Великобритания и САЩ.

Когато през 1939 г. избухва Втората световна война, Удхаус – напълно безразличен към развитието на световната политика – вместо да се завърне в Англия, остава в дома си недалеч от морския бряг в Ле Токе, Франция, очевидно не е осъзнавайки сериозността на конфликта. Впоследствие Удхаус е арестуван от немската командатура и през 1940 г. бива интерниран, първо в Белгия, а след това в Тост (днес Toszek) в Горна Силезия (днес в Полша). В текст от това време Удхаус коментира принудителното си място на пребиваване по следния начин: „Ако това е Горна Силезия, един Бог знае какво трябва да е Долна Силезия ...“

Докато е в Тост той забавлява колегите си затворници, театрализирайки остроумни диалози. След като е освободен от интерниране, няколко месеца преди 60-ия си рожден ден, той използва тези диалози като основа за поредица от радиопредавания, насочени към САЩ (тогава все още не включили се във войната). Удхаус вярва, че ще бъде аплодиран като покаже на самия себе си, че е „съхранил аристократизма си“ по време на интернирането. Военновременна Англия същевременно обаче не е в настроение за шеги и предаванията довеждат до много обвинения в сътрудничество с германците и дори предателство. Някои библиотеки забраняват книгите му. На първо място сред неговите критици е Алън Милн, автора на „Мечо Пух“. В отговор Удхаус издава кратката пародийна история Rodney Has a Relapse от 1949 г. Сред защитниците на Удхаус са Ивлин Уо и Джордж Оруел. Разследване на британската служба за сигурност MI5 съвпада със становището на Оруел, заключавайки че Удхаус е бил наивен и глупав по време на работата си в пленничество, но не и предател.

Критиките принуждават Удхаус и съпругата му да се преместят в Ню Йорк, където Удхаус става американски гражданин през 1955 г. Удхаус никога не се завръща в родината си и прекарват остатъка от живота си в Ремсенбърг, Лонг Айлънд.

Самооценка[редактиране | редактиране на кода]

Удхаус изразява скромно отношение към собствените си творби. В Over Seventy (1957), самоиронизирайки творчеството си, той заявява: „Аз пиша това, което е широко известно като „лековато четиво“ и на правещите това – наричат ги хумористи понякога – интелигенцията гледа отвисоко и с презрение.“

Посмъртно признание[редактиране | редактиране на кода]

През 2000 г. в негова чест е учредена награда, която се връчва всяка година на най-добрите хумористични автори във Великобритания.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

UK title date US title date Българско заглавие Издателство Година
The Pothunters 1902
A Prefect's Uncle 1903
Tales of St Austin's 1903
The Gold Bat 1904
William Tell Told Again 1904
The Head of Kay's 1905
Love Among the Chickens 1906 Любов сред пилците Колибри 2004
The White Feather 1907
Not George Washington 1907
The Globe By the Way Book 1908
The Swoop! 1909
Mike 1909
A Gentleman of Leisure 1910 Човек на живота Кронос 1998
Psmith in the City 1910 Банкери по неволя Колибри 2002
The Prince and Betty 1912
The Little Nugget 1913
The Man Upstairs 1914 Г-н Мълинър разказва Кронос 1999
Psmith, Journalist 1915 Елементарно, Уиндзор!

Включен и като част от „Търтеи и тарикати“

Ера

Ера

2002

2009

Something Fresh 1915 Нещо свежо в Бландингс Колибри 1995
Uneasy Money 1917 Трудно е да си милионер Кронос 2003
The Man with Two Left Feet 1917 Човекът с двата леви крака Кронос 2001
Piccadilly Jim 1918 Джим Тайфуна

Включен и като част от „На вашите услуги, сър. 2 в 1“

Ера

Ера

1999

2008

My Man Jeeves 1919
A Damsel in Distress 1919 Бъркотии в Белфър Кронос 1997
The Coming of Bill 1920
Jill the Reckless 1921 Щурата Джил Колибри 2005
Indiscretions of Archie 1921 Гафовете на Арчи Кронос 2000
The Clicking of Cuthbert 1922
The Girl on the Boat 1922 Рицари и пекинези Кронос 2004
The Adventures of Sally 1922 Неволите на Сали Ера
The Inimitable Jeeves 1923 Неподражаемият Джийвс Колибри 1997
Leave It to Psmith 1923 Куково лято в Бландингс Колибри 1996
Ukridge 1924 Ъкридж Кронос 2005
Bill the Conqueror 1924 Бил Завоевателя Труд 2000
Carry On, Jeeves 1925 Carry On, Jeeves 1927 Ах, този Джийвс Колибри 1998
Sam the Sudden 1925 Sam in the Suburbs 1925
The Heart of a Goof 1926 Divots 1927 Short stories
The Small Bachelor 1927 The Small Bachelor 1927
Meet Mr Mulliner 1927 Meet Mr Mulliner 1928 Short stories
Money for Nothing 1928 Money for Nothing 1928 Скрито-покрито

Включен и като част от „Търтеи и тарикати“

Ера

Ера

2000

2008

Mr Mulliner Speaking 1929 Mr Mulliner Speaking 1930 Short stories / Стрихнин в супата... и много други истории Колибри 1995
Summer Lightning 1929 Fish Preferred 1929 Гръм и мълнии в Бландингс Колибри 1996
Very Good, Jeeves 1930 Very Good, Jeeves 1930 Short stories / Стрихнин в супата Колибри 1992
Big Money 1931 Big Money 1931 Големи пари Кронос 1995
If I Were You 1931 If I Were You 1931 Граф илиг бръснар Кронос 2007
Louder and Funnier 1932 Articles written for Vanity Fair
Doctor Sally 1932 Цяр за всичко Ера 1999
Hot Water 1932 Hot Water 1932 Любов по френски Кронос 2000
Mulliner Nights 1933 Mulliner Nights 1933 Short stories
Heavy Weather 1933 Heavy Weather 1933 Има нещо гнило в Бландингс Колибри 1997
Thank You, Jeeves 1934 Thank You, Jeeves 1934 Бъди българин, Джийвс Кронос 1996
Right Ho, Jeeves 1934 Brinkley Manor 1934 Пълен напред, Джийвс Колибри 1995
Blandings Castle and Elsewhere 1935 Blandings Castle 1935 Замъкът Бландингс и други истории Медиум999 (Колибри) 1995
The Luck of the Bodkins 1935 The Luck of the Bodkins 1936 Късметът на Бодкин Колибри 2005
Young Men in Spats 1936 Young Men in Spats 1936 Short stories Маймунска работа Колибри 1993
Laughing Gas 1936 Laughing Gas 1936 Смехотворния газ Кронос 1995
Lord Emsworth and Others 1937 Crime Wave at Blandings 1937 Насилие в Бландингс Труд 1997
Summer Moonshine 1938 Summer Moonshine 1937 Лятна луна Колибри 2000
The Code of the Woosters 1938 The Code of the Woosters 1938 Законът на Устър Колибри 1999
Uncle Fred in the Springtime 1939 Uncle Fred in the Springtime 1940 Чичо Фред през пролетта Колибри 1999
Eggs, Beans and Crumpets 1940 Eggs, Beans and Crumpets 1940 Short stories
Quick Service 1940 Quick Service 1940
Money in the Bank 1946 Money in the Bank 1942 Иконом за един ден

Включен и като част от „На вашите услуги, сър. 2 в 1“

Ера

Ера

2000

2008

Joy in the Morning 1947 Joy in the Morning 1946 Радост в утринта Кронос 1994
Full Moon 1947 Full Moon 1947 Пълнолуние в Бландингс Кронос 1997
Spring Fever 1948 Spring Fever 1948 Пролетна треска Колибри 1999
Uncle Dynamite 1948 Uncle Dynamite 1948 Чичо Динамит Колибри 1999
The Mating Season 1949 The Mating Season 1949 Любовният сезон на търтеите Колибри 1996
Nothing Serious 1950 Nothing Serious 1951 Short stories
The Old Reliable 1951 The Old Reliable 1951 Истерии в Холивуд Кронос 2001
Barmy in Wonderland 1952 Angel Cake 1952 Барми в страната на чудесата Колибри 2002
Pigs Have Wings 1952 Pigs Have Wings 1952 Когато цъфнат налъмите Колибри 1997
Ring for Jeeves 1953 The Return of Jeeves 1954 Джийвс запретва ръкави Кронос 1998
Performing Flea 1953 Author! Author! 1962 A collection of letters, with notes
Bring on the Girls 1954 Bring on the Girls 1953 Semi-autobiographical stories, in collaboration
Jeeves and the Feudal Spirit 1954 Bertie Wooster Sees It Through 1955 Джийвс и феодалният дух Кронос 1996
French Leave 1956 French Leave 1959 Ваканция във Франция Колибри 2003
Over Seventy 1957 America, I Like You 1956 Reminiscences and journalism
Something Fishy 1957 The Butler Did It 1957 Брачни шашми Колибри 2000
Cocktail Time 1958 Cocktail Time 1958 Време за коктейли Колибри 1996
A Few Quick Ones 1959 A Few Quick Ones 1959 Няколко на екс Кронос 1997
Jeeves in the Offing 1960 How Right You Are, Jeeves 1960 Джийвс се намесва Кронос 1994
Ice in the Bedroom 1961 The Ice in the Bedroom 1961 Богатите не целуват по-добре Кронос
Service With a Smile 1961 Service With a Smile 1962 Обслужване с усмивка Колибри 1998
Stiff Upper Lip, Jeeves 1963 Stiff Upper Lip, Jeeves 1963 Горе главата, Джийвс Колибри 1995
Frozen Assets 1964 Biffen's Millions 1964 Наследството на Биф Кронос 1993
Galahad at Blandings 1965 The Brinkmanship of Galahad Threepwood 1965 Галахад в Бландингс Колибри 1998
Plum Pie 1966 Plum Pie 1967 Джийвс и мазния тип Кронос 1998
Company for Henry 1967 The Purloined Paperweight 1967 Две сватби и едно преспапие Кронос 2003
Do Butlers Burgle Banks? 1968 Do Butlers Burgle Banks? 1968 Икономите ограбват ли банки? Колибри 2001
A Pelican at Blandings 1969 No Nudes Is Good Nudes 1970 Пеликан в Бландингс Кронос 1994
The Girl in Blue 1970 The Girl in Blue 1971 Голямото накисване Кронос 2001
Much Obliged, Jeeves 1971 Jeeves and the Tie That Binds 1971 Много съм ти задължен, Джийвс Кронос 1995
Pearls, Girls and Monty Bodkin 1972 The Plot That Thickened 1973 Любовните премеждия на Монти Бодкин Колибри 2002
Bachelors Anonymous 1973 Bachelors Anonymous 1974 Клуб „Анонимни ергени“ Кронос 1996
Aunts Aren't Gentlemen 1974 The Cat-nappers 1975 Лелите не са джентълмени Колибри 1996
Sunset at Blandings 1977 Sunset at Blandings 1978
The Luck Stone 1997

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата P. G. Wodehouse в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​