Платежна система

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Разплащателна система)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Платежна система е съвкупност от правила, процедури и техническа инфраструктура, с които се осигурява прехвърляне на средства между икономически субекти. Платежните системи са един от ключовите компоненти на съвременните монетарни системи.

Обикновено се подразбира, че с платежните системи се прехвърлят пари. От юридическа гледна точка в повечето от случаите се прехвърля дълг: средствата, които платежната система дължи на един клиент, стават дължими на друг клиент. Когато първият клиент предава на платежната система пари, сумата на превода се фиксира и става дълг на системата към клиента. Клиентът със свое разпореждане може да укаже на системата, че тя има дълг не към него, а към втори неин клиент. Ако вторият клиент се обърне към платежната система, той има възможност да получи паричния еквивалент на този дълг. В редица случаи ролята на платежно средство играят не пари или дълг, номиниран в пари, а условни платежни единици или специализирани ценни книжа.

Платежните системи са заместител на плащането с налични пари при осъществяване на вътрешни и международни плащания и е една от основните услуги, предоставяни от банките и от другите финансови институции. Най-голямата услуга от този вид е системата SWIFT на английски: SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications).

Разширена форма на платежна система (включително физическа или електронна инфраструктура и свързаните с тях процедури и протокол) е осъществяването на финансови транзакции с помощта на банкомати, платежни киоски, POS-терминали, предплатени карти; електронни портмонета; транзакции на валутните пазари, пазарите на фючърси, деривати и опции. Някои платежни системи включват в себе си кредитни механизми, но те попадат извън обсега на платежните системи.

Електронните платежни системи са вид платежни системи, при които транзакциите се осъществяват чрез електронни съобщителни мрежи (например Интернет) или с платежни чипове.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Платёжная система“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.