Пощенска банка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пощенска банка
Лого на Пощенска банка
Тип АД
Основана 1991
Седалище София, Flag of Bulgaria.svg България
Собственик Eurobank Ergasias
Уебсайт www.postbank.bg
Пощенска банка, Офис Дондуков

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e четвъртата по активи банка в България, с широка клонова мрежа в цялата страна и значителна клиентска база от граждани, фирми и институции. Пощенска банка има дългосрочен кредитен рейтинг BBB-, стабилна перспектива, потвърден през юни 2018 г. от Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР).

Пощенска банка има почти 30-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Банката е водещ фактор в нововъведенията и формирането на тенденциите в банковия сектор в страната през последните години и е многократно награждавана за своите иновации. Пощенка банка заема стратегическо място в банкирането на дребно и корпоративното банкиране в България. Тя е един от лидерите на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищното и потребителско кредитиране, спестовните продукти, както и по отношение на продуктите за корпоративни клиенти – от малки фирми до големи международни компании с присъствие в страната. Банката е с една от най-добре развитите клонови мрежи и модерни алтернативни канали за банкиране.

През март 2016 г. Пощенска банка придоби дейността на Алфа Банк България, което е поредната стъпка в затвърждаването на  позицията ѝ на системна за пазара банка и в разширяването на клиентската ѝ база.

Банката е член на Юробанк Груп – динамична европейска банкова група, която оперира в осем страни, притежава общо активи в размер на 65.8 млрд. евро и близо 13 346 служители.

Инвестициите в устойчивото развитие са основен елемент в дейността на Пощенска банка. Екипът на финансовата институция твърдо вярва, че развитието на дългосрочната устойчивост на бизнеса е тясно свързано с цялостното благосъстояние и развитие на обществото.

Мисията на банката е да бъде пълноценен участник в процесите, през които преминава българското общество, и от позицията на водеща финансова институция да подпомага проекти в някои от основните сфери на обществения живот като образование, култура, спорт и грижа за околната среда.

Сред основните проекти на банката са кампанията за финансова грамотност „Финанси по ноти“, стратегическото партньорство с УНИЦЕФ България „Най-добър старт за всяко дете“, благотворителното щафетно бягане Postbank Business Run, вътрешната програма „Зелен старт с Пощенска банка“, участието в международната инициатива PARKing Day, партньорството с Американския университет в България и други водещи университети, Националната търговско-банкова гимназия и много други. Пощенска банка работи с някои от най-големите неправителствени организации в България и се стреми да бъде техен дългосрочен партньор. За своите проекти в сферата на корпоративната социална отговорност Пощенска банка е отличавана с редица национални и международни награди.

На 18 ноември 2019 г. Пощенска банка се обедини с Банка Пиреос България, като придоби нейната дейност и запази името си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]