УниКредит Булбанк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
УниКредит Булбанк
Централният офис на банката
Централният офис на банката
Основана 1964
Седалище София, България
Служители 4 000
Продукти банкови услуги
Уебсайт www.unicreditbulbank.bg

„УниКредит Булбанк“ е най-голямата българска банка с активи над 17.5 млрд. лева към декември 2015 година. От 2005 година е част от Уникредит Груп. Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет е българският банкер Левон Хампарцумян. Главен оперативен директор и заместник-председател на Управителния съвет е Енрико Минити, който поема длъжността през 2016 година.

Банката обслужва над милион и половина граждани и домакинства, частни клиенти, малки и средни предприятия, големи местни и международни компании и др. „УниКредит Булбанк“ има многобройни награди за дейността си, най-актуалните сред които: "Банка на годината 2016" на Асоциация Банка на годината; "Най-добра банка за 2016" на Global Finance; "Най-добра банка в България за 2015" на списание Euromoney; "Най-добра банка в България 2015" на списание EMEA Finance; „Банка на годината 2014 в България“ на списание The Banker, част от групата на Financial Times; „Най-добра банка в България за 2014“ на сп. EMEA Finance и сп. Global Finance, „Най-добра банка в управлението на парични средства за 2014“ на сп. Euromoney и много други.

История[редактиране | редактиране на кода]

„УниКредит Булбанк“ е основана през 1964 г. под името Българска външнотърговска банка (БВТБ). Тя е една от няколкото държавни банки и има за основна цел да обслужва международната търговска дейност на контролираната от държавата икономика. През следващите години банката открива свои представителства в Лондон, Франкфурт и Виена и изгражда мрежа от банки кореспонденти в много страни.[1]

През 1987 г. БВТБ основава в Мюнхен, в съдружие с „Байерише Ферайнсбанк“, „Байериш-Булгарише Ханделсбанк“, преименувана през 1998 г. на „Хипоферайнсбанк Булгария“; по същото време основава и „Литексбанк“ в Бейрут, Ливан. През 1988 г., заедно със съветскатаВнешекономбанк“, основава „Булгарсовинвест“, преобразувана през 1994 г. в „Корпоративна търговска банка“. През 1992 г. централната администрация на банката се премества в нейната сегашна сграда на площад „Света Неделя“. През следващите години се изгражда и мрежа от клонове в страната. През 1994 г. банката приема името „Булбанк“.[1]

През 1998 г. започва процедурата по приватизация на държавния дял (98%) в „Булбанк“. Тя завършва през 2000 г., като дяловете в банката са купени от „Уникредито Италиано“ (93%) и „Алианц“ (5%). През същата година „Булбанк“ продава дяловете си в „Хипоферайнсбанк Булгария“ (49%), „Корпоративна търговска банка“ (99,9%) и „Обединена българска банка“ (35%). През 2001 г. „Уникредито“ продава миноритарни дялове на „СИМЕСТ“ (2,5%) и Международната финансова корпорация (5,3%). След като през 2005 г. „Уникредит Груп“ - мажоритарният собственик на „Булбанк“, се слива с „Хипоферайнсбанк Груп“ - собственик на банките „Биохим“ и „Хебросбанк“, през 2007 г. тези 2 банки са слети с „Булбанк“, която приема името „УниКредит Булбанк“.

Към май 2011 г. Левон Хампарцумян става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.[1]

Корпоративна социална отговорност[редактиране | редактиране на кода]

УниКредит Булбанк провежда последователна политика в областта на корпоративната социална отговорност. В съответствие с мисията на УниКредит, банката застава зад проекти в подкрепа на най-уязвимите групи на обществото и насърчава инициативи, целящи изграждане на устойчиви практики и успешни примери.

Във фокуса на подкрепа на УниКредит са проекти в социалната сфера, подкрепа на младите хора и образованието, значими спортни инициативи и проекти в областта на екологията.

Заедно с корпоративната фондация УниКредит, банката работи активно за развитие на социалното предприемачество като форма за развитие на устойчиви модели в социалния сектор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в История. // Булбанк. Посетен на 11 март 2008.