Алфа Банк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за банката в Гърция. За банката в Русия вижте Алфа-банк.

„Алфа Банк“ (Alpha Bank) е втората по големина банка в Гърция.

Има офиси в Гърция (414), както и в България (103), Кипър, Румъния, Сърбия, Украйна, Албания (45), Северна Македония и Великобритания[1].

История в Гърция[редактиране | редактиране на кода]

„Алфа Банк“ е основана през 1879 г. от Джон Костопулос. Той създава малка търговска фирма в гр. Каламата. През 1918 г. банковият отдел на „Дж. Ф. Костопулос“ е преименуван на „Банка на Каламата“. През 1924 г. централният офис на банката се премества в Атина и тя се преименува на „Banque de Credit Commercial Hellenique“.

През 1947 г. името на банката е променено на „Commercial Credit Bank“, през 1972 г. – на „Credit Bank“, а през март 1994 г. – на „Alpha Credit Bank“.

През последните няколко десетилетия банката се разраства значително. Освен предлагането на типичните банкови услуги и продукти, тя постепенно се превръща във водеща корпорация предлагайки широк кръг от финансови услуги.

През 1999 г. банката придобива 51% от акциите на Йонийската банка. На 11 април 2000 г. сделката по поглъщането е окончателно одобрена. Името на новата мегабанка е Alpha Bank.

На 1 февруари 2013 г., в съответствие със споразумението за придобиване от 16 октомври 2012 г. във връзка с продажбата на Emporiki Bank S.A. от Credit Agricole S.A. на Alpha Bank A.E. и полученото одобрение от централните банки на Гърция и Кипър и органите, занимаващи се със защита на конкуренцията, Credit Agricole прехвърли на Alpha Bank целия дялов капитал на Emporiki.

Дейност в България[редактиране | редактиране на кода]

През септември 1995 г. Йонийската и народна банка на Гърция открива клон в София. През декември 2000 г. в резултат на поглъщането на Йонийската банка от Alpha Bank клонът в София се преименува на „Alpha Bank – клон София“. Във връзка с разрастването на дейността в България през 2007 г. той се преименува на „Alpha Bank – клон България“[2].

През август 2011 г. е обявено подготвяно сливане на гръцките банки „Юробанк“ (с дъщерната си „Пощенска банка“ в България) и „Алфа банк“. При това сливане е щяла да възникне третата банка по активи в България (близо 8 млрд. лв) след „Уникредит Булбанк“ (11,4 млрд. лв.) и „Банка ДСК“ (около 8,5) и преди ОББ.[3]. Проектът за сливане е спрян през 2012 г.

През ноември 2011 г.[4] е обявено, че е установена липсата на 21 млн. лв. от български клон на банката. Липсата на парите е установена в банката през май предната 2010 година. За обира е обвинен главният касиер на банката Петко Митевски.

Според прокуратурата парите са изнесени от банката в периода 2008 – май 2010 г. Все още се работи по 3 версии за обира и за това къде са отишли парите[5][6].

Придобиване от Пощенска банка[редактиране | редактиране на кода]

На 1 март 2016 г. е подписан договор за прехвърляне на търговското предприятие и дейността на Алфа Банк – клон България на Юробанк България АД (Пощенска банка). По силата на подписания договор, всички права и задължения на Алфа Банк – клон България по сключените договори с клиенти, се прехвърлят на Пощенска банка.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. About Alpha Bank: International Network // alpha.gr
  2. www.alphabank.bg
  3. Пощенска банка и Алфабанк се сливат. // vesti.bg. 29 август 2011. Посетен на 28 ноември 2011., източници Агенция „Фокус“ и БТА
  4. Криха обир в „Алфа банк“, за който „Торнадо“ писа преди 11 месеца // frognews.bg. 3 ноември 2011
  5. Обирът на „Алфа банк“ тъне в мистерия // segabg.com. 13 декември 2011
  6. Три са версиите за обира на века // btv.bg. 26 ноември 2011. „На този етап не сме установили къде са отишли парите. Работим по 3 версии“, каза Пламен Георгиев, прокурор в СГП