Райна Манджукова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Райна Манджукова
украинска журналистка
Родена

Образование Измаилски държавен хуманитарен университет
Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Райна Димитрова Манджукова (по баща Бурлакова) е бесарабска българка, автор и водещ на телевизионно предаване за българите в чужбина.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Райна Манджукова e родена като Раиса Дмитриевна Бурлакова в семейство на 4 деца в българското село Кайраклия (днес Лошчиновка) в украинската част на Бесарабия. Майка ѝ се казва Мария, а баща ѝ Димитър. От 1988 година, следва висше образование в Държавния педагогически институт в град Измаил (Украйна). За пръв път идва в България, с танцовия състав, в който е играела народни танци. През 1989 продължава образованието си в Софийския университет[1], в който завършва специалностите Български език и литература и Руски език. След завършването на университета е назначена в Агенцията за българите в чужбина, където работи до 2007 г., когато напуска, за да последва една своя мечта — телевизионно предаване за българите в чужбина.[2]. Манджукова е съучредител на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ)[3]. Автор е на поезия и публицистика в периодичния печат, на публицистичния сборник „Кръстопътища български“ (София, 2009). В съавторство с историка Пламен Павлов издават „История на България - енциклопедия за малки и пораснали деца“[4] (София, 2011). Съставител и редактор на поетичните сборници "В мрака на предчувствията[5]" (2001) и "Черни мисли, бели магии[6]" (2011) на Пламен Павлов, "По Диогенски[7]" (2005) на Лили Спасова и „Песента на кукувицата“ (2010) на Софи Мале и Афродита Стерио.

СКАТ[редактиране | редактиране на кода]

От 2007 година е автор и водещ на предаването Облаче ле бяло (с прекъсване във времето, когато е председател на ДАБЧ) по телевизия СКАТ, посветено на българите извън днешните граници на България [8].

Председател на ДАБЧ[редактиране | редактиране на кода]

От 12 август 2009 до 26 май 2010 година е председател на Държавната агенция за българите в чужбина.[9] Като председател на ДАБЧ се застъпва за по-пълна координация на държавната политика към българските общности в чужбина, за развитието на българските училища и медии зад граница и т.н. Учредява наградата „Българка на годината“ на името на светицата Злата Мъгленска.

Център на бесарабските българи в България[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. заедно с други бесарабски българи участва в учредяването и влиза в Управителния съвет на неправителствена организация Център на бесарабските българи в България (ЦБББ) Архив на оригинала от 2019-10-20 в Wayback Machine.. Член на Обществения съвет за българите в чужбина към Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]