Държавна агенция за българите в чужбина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е админинистрация, която подпомага Председателя на ДАБЧ. Той е орган към Министерския съвет за осъществяване политиката на Република България спрямо българите и техните общности по света. Агенцията издава удостоверения за български произход.

Приоритетите на агенцията са: стимулиране на изграждането на българско лоби в чужбина; опазване на българското етнокултурно пространство и културно-историческото наследство; защита на правата на българите зад граница. ДАБЧ поддържа връзки с над 500 организации на българите по целия свят и с отделни личности, съдейства за решаване на проблеми от хуманитарен, културен, образователен, информационен и правен характер.

ДАБЧ издава списание „Ек“ и електронния вестник „България днес“ (от 2002 – „BG по света“). Годишните доклади на Държавната агенция за българите в чужбина не са публикувни. В сайта на Агенцията само за 2009 г. има публикуван отчет без конкретно споменаване на отпуснатите средства. [1]. Средствата за дейността на Агенцията са крайно ограничени – 392 786 лв. за 2004 г., 450 484 лв. за 2005 г., 500 540 лв. за 2006 г.[2] В същото време средствата изпращани във вид на помощи от българските емигранти за техните близки съставляват значително перо от националния доход на страната, като според много източници те надвишават помощта на Европейската общност за България.

Агенцията за българите в чужбина (АБЧ) е създадена с ПМС 180 от 1 октомври 1992 г., а на 21 февруари 2000 г. е преобразувана в Държавна агенция.

Председатели[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]