Рак на маточната шийка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рак на маточната шийка
Местоположение на рака на маточната шийка и пример за нормални и анормални клетки.
СпециалностОнкология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10C53
МКБ-9180
OMIM603956
База данни
DiseasesDB
2278
База данни
eMedicine
324/med
Мед. рубрики MeSHD002583
Рак на маточната шийка в Общомедия
Отрицателна визуална инспекция с оцетна киселина на маточната шийка.
Положителна визуална инспекция с оцетна киселина на маточната шийка за цервикална интраепителна неоплазия

Ракът на маточната шийка е болестно състояние, което засяга шийката на матката. В повечето случаи този рак се причинява от вирус, наречен човешки папилома вирус (human papillomavirus, HPV).

Този вид рак може да бъде предотвратен чрез профилактика и лекуван в ранните стадии.

Диагноза[редактиране | редактиране на кода]

От цитонамазката може да се предположи, макар и с голяма вероятност, наличието на неопластичен процес – т.е. тя е само ориентировъчен метод. Когато от цитонамазката се предполага карцином (резултати от теста PAP-II или PAP-IV), задължително се прави биопсия със сепарирано абразио.

В зависимост от отговора на патолога последващото поведение е различно. При тежкостепенна дисплазия или карцинома ин ситу се прави конизацио – в операционната се изрязва конус от маточната шийка, което е един вид биопсия. Последвалото изследване на конуса от патолога ще реши дали терапията да спре на този етап. При микроинвазивен или инвазивен карцином се прави радикална хистеректомия – отстраняват се матката с аднексите и се прави обширна лимфна дисекция. Отново изследването се извършва от патолог и пак отговорът на патолога определя стадия и по-нататъшното поведение.

Стадии[редактиране | редактиране на кода]

Стадиите са:

  1. карцином ин ситу
  2. ракът е локализиран само в шийката.
  3. ракът напуска цервикса, но не се ангажира тазовата стена или долната третина на влагалището.
  4. ракът ангажира тазовата стена и долната третина на влагалището,
  5. ракът излиза от таза и засяга лигавиците на дебелото черво или пикочния мехур, в този стадий са налице и далечни метастази.

След констатиране на рак пациентът задължително се представя от лекуващия лекар и патолога на онкологичен комитет с присъствието на онколог и с протокол се определя по-нататъшното лечение.

Профилактика[редактиране | редактиране на кода]

Ваксинация[редактиране | редактиране на кода]

Gardazil е ваксина против HPV видове 6, 11, 16 & 18, която е с 98% ефективност. Cervarix е ваксина с 92% ефективност против HPV 16 и 18 за период от четири години.

Заедно HPV видовете 16 и 18 причиняват около 70% от рака на маточната шийка. HPV видове 6 и 11 причиняват около 90% от гениталните брадавици.

Ваксините против HPV са предназначени за момичета и жени между 9 и 26 години, защото ваксината работи, ако е приложена преди инфекцията, т.е. целта е ваксинацията да се извършва преди началото на половия живот. Установено е, че ваксините са ефективни за период от 4 до 6 години. Смята се, че може да се ефективни и за по-дълъг период, въпреки че този период и необходимостта от допълнителна реваксинация са неустановени.

Обсъжда се вероятността за ваксиниране на мъжете за предпазване от генитални брадавици, рак на ануса, както и за прекъсване пренасянето на вируса към жените.

Презервативи[редактиране | редактиране на кода]

Презервативите осигуряват известна защита против рака на маточната шийка. Данните за ефективността на презервативите са нееднозначни, но те могат да предпазят от генитални брадавици и фактори спомагащи за рака на маточната шийка. Презервативите също осигуряват защита против различните полово преносими болести, в това число HIV и Хламидия, които увеличават вероятността от развитие на рак на маточната шийка.

Презервативите могат да бъдат полезни в предотвратяването на предракови промени в маточната шийка. Контактът със сперма увеличава риска от предракови промени (CIN 3) и употребата на презервативи спомага за намаляване на тези промени и за изчистване на HPV. Някои проучвания сочат, че простагландина в спермата може да подхрани растежа маточните тумори и че засегнатите жени може да имат полза от употребата на презервативи.

Тютюнопушене[редактиране | редактиране на кода]

Канцерогените в тютюна увеличават риска от много ракови състояния, в това число рака на маточната шийка. Жените пушачи увеличават повече от два пъти, в сравнение с непушачите, вероятността за развиване на рак на маточната шийка.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Увеличената консумация на зеленчуци се свързва с 54% по-нисък риск на устойчивостта на HPV.[1]

ПАП тест[редактиране | редактиране на кода]

Профилактиката се състои в това веднъж на две години или ежегодно осъществяване на профилактичен гинекологичен преглед – ПАП тест – с вземане на цитонамазка – задължително с четчица (ако това условие не е изпълнено профилактиката се компрометира), а не с тампон за микробиологично изследване или с пръста на ръкавицата. Цитонамазката се изследва от патолог и той е който може да постави диагнозата рак.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]