Рауи Хадж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рауи Хадж
Рауи Хадж през 2009 г.
Рауи Хадж през 2009 г.
Роден1964 г.
Професияписател, журналист, фотограф
Националност Ливан
 Канада
Активен период2006 -
Жанрсъвременен роман
НаградиIMPAC
Уебсайт
Рауи Хадж в Общомедия

Рауи Хадж (на английски: Rawi Hage) е канадски журналист, фотограф и писател на бестселъри в жанра съвременен роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Рауи Хадж е роден през 1964 г. в Бейрут, Ливан. Израства в Ливан по време на гражданската война и за кратко време в Кипър. Премества се в Ню Йорк през 1982 г., където работи като общ работник, сервитьор и шофьор на такси. Докато работи при приятел във фото-ателие, решава, че може да стане фотограф и кара курс по фотография в Нюйоркския институт на фотографията.

През 1991 г. се премества в Монреал. Учи фотография в Колежа „Даусън“ на Университета „Конкордия“ и получава бакалавърска степен по изящни изкуства. Изявява се като добър фотограф и негови работи са част от експозициите на Музея на канадската цивилизация и Музея на цивилизацията на Квебек. Участва в самостоятелни и общи фотографски изложби.

Получава и магистърска степен по фотография от Университета на Квебек в Монреал. Работи като журналист и фотограф към различини американски и канадски вестници и списания – „Fuse“, „Mizna“, „Jouvert“, „Toronto Review“, „Montreal Serai“, „Al-Jadid“.

Първият му роман „Играта на Де Ниро“ е издаден през 2006 г. Името е препратка към ролята на Робърт де Ниро във филма „Ловецът на елени“, а историята се развива в Ливан в началото на 80-те. Романът получава през 2008 г. престижната награда на читателите „IMPAC“ за най-добър англоезичен роман на годината., като и различни други награди.

През 2008 г. е издаден вторият му роман „Хлебарка“. Главният герой е част от емигрантска общност на Монреал по време на убийствено студената канадска зима, където краде и се чувства като хлебарка сред успелите си съграждани. Той прави неуспешен опит за самоубийство и е изпратен при психотерпевтка, на която разправя истории от миналото си в разкъсвания от войната Ливан.

Рауи Хадж живее в Монреал.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • De Niro's Game (2006) награда „IMPAC
    Играта на Де Ниро, изд.: „Жанет 45“ ООД, Пловдив (2009), прев. Милен Русков
  • Cockroach (2008)
    Хлебарка, изд.: „Жанет 45“ ООД, Пловдив (2012), прев. Маргарита Дограмаджян
  • Carnival (2012)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2002 „645 Wellington“ – документален филм, фотограф

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]