Рахамин Шекерджийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рахамин Шекерджийски
български фармацевт
Роден

Учил в Софийски университет
Научна дейност
Област Фармацевтика
Работил в Медицински университет в София

Рахамин Даниел Шекереджийски е български фармацевт технолог, професор в Медицинския университет в София, доктор на фармацевтичните науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 февруари 1934 г. в Дупница. Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. и химия в Софийския университет през 1968 г.

Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по „Промишлена фармация“ (1986-2002). Декан е на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и национален консултант по технология на лекарствените форми (1996-2000).

Директор на НПСК по фармация (сега „Унифарм – ЕАД“) (1991-1994).

Специализира в редица фармацевтични факултети и изследователски лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и др.

Участва като ръководител в четири космически експерименти по програма Интеркосмос по проблема за изменение на вкусовите усещания при космически полети.

Има над 100 научни публикации в България и в чужбина. Член е на авторски колектив на учебник „Технология на лекарствата“.

Заместник-председател е на Българска асоциация за фармацевтични технологии. Член е на Българска асоциация за лекарствена информация, Съюза на учените в България, Националния алианс „Живот за България“ и др.

Дарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде обявена за Музей на фармацията в Дупница и да се използва за научни цели от ученици, учени и специалисти в областта на фармацията.

Сега ръководи научно-производствена фирма „Натстим“.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Въвежда за първи път в България „Биофармацията“ като наука и практика, включително теста „скорост на разтваряне“ (dissolution test). Основен принос в създаването на лекарствени форми с модифицирано освобождаване.

Участва в разработването и внедряването на десетки препарати, предимно на базата на соли на аминокиселини (Паматон, Оксирич, Магнерич, Фероспартин, Калцирич) и полибактериални имуностимулатори (Респивакс, Уростим, Дентавакс, Фариностим, Респистим плюс) както и Пиримитин, Беналгин и др.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Номиниран е за фармацевт на България.

На 19 октомври 2006 г. е удостоен със званието почетен гражданин на Дупница.

По повод Деня на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България – 10.02.2014, е награден със Златна значка и почетна грамота за „Особен принос към фармацевтичното съсловие“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]