Рахамин Шекерджийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рахамин Шекерджийски
български фармацевт
Роден

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област Фармацевтика
Образование Висш медицински институт в София
Софийски университет
Работил в Медицински университет в София

Рахамин Даниел Шекереджийски е български фармацевт технолог, професор в Медицинския университет в София, доктор на фармацевтичните науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 февруари 1934 г. в Дупница. Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. и химия в Софийския университет през 1968 г.

Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по „Промишлена фармация“ (1986-2002). Декан е на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и национален консултант по технология на лекарствените форми (1996-2000).

Директор на НПСК по фармация (сега „Унифарм – ЕАД“) (1991-1994).

Специализира в редица фармацевтични факултети и изследователски лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и др.

Участва като ръководител в четири космически експерименти по програма Интеркосмос по проблема за изменение на вкусовите усещания при космически полети.

Има над 100 научни публикации в България и в чужбина. Член е на авторски колектив на учебник „Технология на лекарствата“.

Заместник-председател е на Българска асоциация за фармацевтични технологии. Член е на Българска асоциация за лекарствена информация, Съюза на учените в България, Националния алианс „Живот за България“ и др.

Дарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде обявена за Музей на фармацията в Дупница и да се използва за научни цели от ученици, учени и специалисти в областта на фармацията.

Сега ръководи научно-производствена фирма „Натстим“.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Въвежда за първи път в България „Биофармацията“ като наука и практика, включително теста „скорост на разтваряне“ (dissolution test). Основен принос в създаването на лекарствени форми с модифицирано освобождаване.

Участва в разработването и внедряването на десетки препарати, предимно на базата на соли на аминокиселини (Паматон, Оксирич, Магнерич, Фероспартин, Калцирич) и полибактериални имуностимулатори (Респивакс, Уростим, Дентавакс, Фариностим, Респистим плюс) както и Пиримитин, Беналгин и др.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Номиниран е за фармацевт на България.

На 19 октомври 2006 г. е удостоен със званието почетен гражданин на Дупница.

По повод Деня на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България – 10.02.2014, е награден със Златна значка и почетна грамота за „Особен принос към фармацевтичното съсловие“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]