Направо към съдържанието

Регинар V

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Регинар V
граф на Хенегау и Берген
Роден
около 995 г.
Починал
не по-рано от 1039 г.
Семейство
РодРегинариди
БащаРегинар IV
СъпругаМатилда от Вердюн[1]
Матилда от Вердюн (1015)
ДецаХерман от Монс

Регинар V (на френски: Régnier IV de Mons; на нидерландски: Reinier V. van Bergen; на немски: Reginar IV, * 995, † 1039) от род Регинариди е (титулар-)граф на Хенегау, граф на Берген от 1013 до 1039 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Регинар V е син на Регинар IV († 1013), граф на Берген, и на Хедвиг Френска († сл. 1013), дъщеря на Хуго Капет, кралят на Франция, и Алиса от Поату.

Той последва баща си през 1013 г. като (титулар-)граф в Хенегау и граф на Берген. Както баща му той е в опозиция към херцозите на Долна Лотарингия и се стреми да получи обратно Графство Хенегау. Той се бие заедно с чичо си Ламберт I от Льовен против херцог Готфрид от Долна Лотарингия. След смъртта на чичо му, Регинар е в съюз и с неговия син. През 1018 г. конфликтът е прекратен чрез Хайнрих II и епископа на Камбре Герхард I на дворцово събрание в Неймеген. За да е подсигурен мирът, Регинар се жени за Матилда от Вердюн, племенница на херцога и наследница граф Херман от Енаме († 1029). Така той получава като наследник и част от Брабант. Регинар помага след това на херцог Готфрид. Заедно те се бият против граф Дитрих III от Холандия и са пленени през 1018 г. Двамата по-късно се съпротивляват заедно с други лотарингски благородници след смъртта на Хайнрих II против крал Конрад II. По-късно има конфликт с графовете на Фландрия, при който най-важният замък на Регинар в Брабант Еендам е унищожен през 1033 г.

Той е в контакт с игумен Олберт от Св. Гхислен, който му посвещава своята „Вита на Свети Веронус“.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Регинар се жени за Матилда от Вердюн († сл. 1039) от род Вигерихиди и има само едно дете, син:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Karl Uhlirz; Reginare. Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). 27, Duncker & Humblot, Leipzig 1888, S. 552 – 557.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. fmg.ac // Посетен на 2 февруари 2016 г.