Регинар V

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Регинар V (на френски: Régnier IV de Mons, на нидерландски: Reinier V. van Bergen, на немски: Reginar IV, * 995, † 1039) от род Регинариди е (титулар-)граф на Хенегау, граф на Берген (Монс) от 1013 до 1039 г.

Регинар V е син на Регинар IV († 1013), граф на Берген и на Хедвиг Френска († сл. 1013), дъщеря на Хуго Капет, кралят на Франция, и Алиса от Поату.

Той последва баща си през 1013 г. като (титулар-)граф в Хенегау и граф на Монс. Както баща му той е в опозиция към херцозите на Долна Лотарингия и се стреми да получи обратно Графство Хенегау. Той се бие заедно с чичо си Ламберт I от Льовен против херцог Готфрид от Долна Лотарингия. След смъртта на чичо му, Регинар е в съюз и с неговия син. През 1018 г. конфликтът е прекратен чрез Хайнрих II и епископа на Камбре Герхард I на дворцово събрание в Неймеген. За да е подсигурен мирът, Регинар се жени за Матилда от Вердюн, племенница на херцога и наследница граф Херман от Енаме († 1029). Така той получава като наследник и част от Брабант. Регинар помага след това на херцог Готфрид. Заедно те се бият против граф Дитрих III от Холандия и са пленени през 1018 г. Двамата по-късно се съпротивляват заедно с други лотарингски благородници след смъртта на Хайнрих II против крал Конрад II. По-късно има конфликт с графовете на Фландрия, при който най-важният замък на Регинар в Брабант Еендам е унищожен през 1033 г.

Той е в контакт с игумен Олберт от Св. Гхислен, който му посвещава своята „Вита на Свети Веронус“.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Регинар се жени за Матилда от Вердюн († сл. 1039) от род Вигерихиди и има само едно дете, син:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Karl Uhlirz; Reginare. Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). 27, Duncker & Humblot, Leipzig 1888, S. 552–557.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]