Резолюция 127 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 127
Дата: 22 януари 1958 г.
Заседание: 810
Код: S/3942 (Документ)

Вот: Symbol support vote.svg 11 Symbol neutral vote.svg 0 Symbol oppose vote.svg 0
Предмет: Палестинският въпрос
Резултат: Приета

Съветът за сигурност в състав от 1958 г.:
постоянни членове:

Република Китай ROC Франция FRA Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия GBR Съединени американски щати USA  USSR

непостоянни членове:
Канада CAN Колумбия COL Ирак IRQ
Япония JPN Панама PAN Швеция SWE
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 127 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 22 януари 1958 г. по повод конфликта в Палестина.

Като отчита разискванията, проведени в Съвета на 6 септември 1957 г. по повод жалбата на Хашемидското кралство Йордания срещу действията на Израел в зоната между демаркационните линии, установени с Общото споразумение за примирие между Йордания и Израел, и като взема предвид доклада за тази зона, представен от изпълняващия длъжността началник-щаб на Организацията на ООН за примирието в Близкия изток, Съветът за сигурност отбелязва, че статутът на зоната между демаркационните линии е определен съгласно постановленията на Общото споразумение за примирие и нито Израел, нито Йордания се ползват със суверенитет над която и да е част от тази зона.

Ръководен от желанието си да намали напрежението, Съветът за сигурност поръчва на начални-щаба на Организацията на ООН за примирието да регулира дейностите в зоната съгласно реда, установен от Общото споразумение за примирие между Израел и Йордания, така че Израел да не се разпорежда с имуществото на арабите, а арабите да не могат да се ползват с еврейската собственост. За тази цел от началник-щаба се изисква да направи опис на имуществото в зоната с цел да се изяснят имуществените права там.

Освен това резолюцията приема предложението на начални-щаба страните да обсъдят чрез посредничеството на Смесената комисия по примирието всички дейности от граждански характер в зоната между демаркационните линии, като тези дейности трябва да бъдат преустановени до момента, в който страните достигнат до общо споразумение по въпроса.

В последната си част Резолюция 127 призовава страните по Общото споразумение за примирие между Йордания и Израел да се придържат към постановленията на споразумението да не допускат никакви въоръжени сили да прекосяват установените демаркационни линии, както и да премахнат или да унищожат цялото си военно оборудване, разположено в зоната между демаркационните линии.