Резолюция 127 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 127
Дата 22 януари 1958 г.
Заседание 810
Код S/3942 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 11Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Палестинският въпрос
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1958 г.:

постоянни членове
 ROC  FRA  GBR  USA  SUN
непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 127 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 22 януари 1958 г. по повод конфликта в Палестина.

Като отчита разискванията, проведени в Съвета на 6 септември 1957 г. по повод жалбата на Хашемидското кралство Йордания срещу действията на Израел в зоната между демаркационните линии, установени с Общото споразумение за примирие между Йордания и Израел, и като взема предвид доклада за тази зона, представен от изпълняващия длъжността началник-щаб на Организацията на ООН за примирието в Палестина[1], Съветът за сигурност отбелязва, че статутът на зоната между демаркационните линии е определен съгласно постановленията на Общото споразумение за примирие и нито Израел, нито Йордания се ползват със суверенитет над която и да е част от тази зона.

Ръководен от желанието си да намали напрежението, Съветът за сигурност поръчва на начални-щаба на Организацията на ООН за примирието да регулира дейностите в зоната съгласно реда, установен от Общото споразумение за примирие между Израел и Йордания, така че Израел да не се разпорежда с имуществото на арабите, а арабите да не могат да се ползват с еврейската собственост. За тази цел от началник-щаба се изисква да направи опис на имуществото в зоната с цел да се изяснят имуществените права там.

Освен това резолюцията приема предложението на начални-щаба страните да обсъдят чрез посредничеството на Смесената комисия по примирието всички дейности от граждански характер в зоната между демаркационните линии, като тези дейности трябва да бъдат преустановени до момента, в който страните достигнат до общо споразумение по въпроса.

В последната си част Резолюция 127 призовава страните по Общото споразумение за примирие между Йордания и Израел да се придържат към постановленията на споразумението да не допускат никакви въоръжени сили да прекосяват установените демаркационни линии, както и да премахнат или да унищожат цялото си военно оборудване, разположено в зоната между демаркационните линии.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Документ S/3892 от 24 септември 1957. Доклад на изпълняващия длъжността началник-щаб на Организацията на обединените нации за наблюдение на спазването на примирието в Палестина, полковник Б. В. Леари, от 23 септември 1957 г. относно зоната между линиите (неутрална зона) около зоната на правителствената сграда.// United Nations Documents, undocs.org.
  2. ((en)) UNSCR. Resolution 127

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]