Направо към съдържанието

Резолюция 190 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резолюция 190 на Съвета за сигурност на ООН
Дата9 юни 1964
Заседание1128
КодS/5761 (Документ)
Вот 7 4 0
ПредметВъпроси, отнасящи се до политиката на апартейд в Южна Африка
РезултатПриета
Съветът за сигурност на ООН
в състав от 1964 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 190 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 9 юни 1964 г. по повод възобновяването на съдебния процес в Ривония срещу ръководителите на Африканския национален конгрес в Южноафриканската република.

Като припомня предишни резолюции на Общото събрание и на Съвета за сигурност, които неколкократно приканват южноафриканското правителство да прекрати всички процеси срещу членове на движението срещу апартейда и да освободи всички политически затворници, Резолюция 190 изразява сериозното безпокойство на Съвета за сигурност, че възобновяването на процеса в Ривония и евентуалното произнасяне на присъди, включващи наказания като дългосрочно лишаване от свобода или смъртно наказание, може да доведе до сериозно влошаване на ситуацията в Южна Африка.

Изразявайки разочарованието си от отказа на южноафриканското правителство да изпълни призива на генералния секретар от 27 март 1964 г., с Резолюция 190 Съветът за сигурност призовава южноафриканското правителство:

  • да отмени екзекуциите на лица, осъдени заради действия, които са резултат от борбата им срещу апартейда;
  • да прекрати всички съдебни процеси, повдигнати по силата на законите на апартейда;
  • да амнистира всички лица, които вече са затворени, интернирани или подложени на друг вид ограничения заради съпротивата им срещу апартейда, и в частност тези от тях, които са обвиняеми по ривонийския процес.

В последната част на Резолюция 190 Съветът за сигурност приканва всички държави да използват влиянието си, за да принудят правителството на Южна Африка да изпълни постановленията на резолюцията.

Резолюция 190 е приета с мнозинство от седем гласа „за“, като четирима от членовете на Съвета гласуват „въздържали се“ – Бразилия, Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 190

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]