Резолюция 209 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резолюция 209 на Съвета за сигурност на ООН
Дата4 септември 1965
Заседание1237
КодS/RES/209 (Документ)
Вот 11 0 0
ПредметИндо-пакистанският въпрос
РезултатПриета
Съветът за сигурност на ООН
в състав от 1965 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 209 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 4 септември 1965 г. по повод индо-пакистанския спор за областта Кашмир.

Резолюция 209 е приета, след като Съветът за сигурност изслушва доклад на генералния секретар на ООН от 3 септември 1965 г. относно обстановката в спорната област, в който се предупреждава, че ситуацията в Кашмир се задълбочава и става все по-сериозна заради обезпокоително увеличаване броя на инцидентите, включващи нарушения на демаркационната линия от началото на 1965 г.[1] Според заключенията на генералния секретар кашмирският проблем представлява сериозна опасност не само за мира между Индия и Пакистан, но и за мира в по-широк план.

С Резолюция 209 Съветът за сигурност изразява дълбокото си безпокойство от обстановката по демаркационната линия между Индия и Пакистан и призовава правителствата на двете страни да предприемат незабавно всички необходими мерки за прекратяване на огъня, да уважават установената демаркационна линия и да оттеглят военния си персонал в определената им страна от демаркационната линия. Освен това резолюцията призовава правителствата на Индия и Пакистан да оказват пълно съдействие на Групата военни наблюдатели на ООН в Индия и Пакистан (UNMOGIP) при изпълнението на задачата им да съблюдават спазването на примирието между двете страни. Съветът за сигурност предлага в срок от три дни да бъде уведомен от генералния секретар за изпълнението на резолюцията.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]