Резолюция 218 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 218
Дата 23 ноември 1965 г.
Заседание 1268
Код S/RES/218 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 7Symbol neutral vote.svg 4Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Въпроси, отнасящи се до териториите под португалско управление
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1965 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Боливия Кот д'Ивоар Йордания
  • Малайзия Нидерландия Уругвай
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 218 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 23 ноември 1965 г. по повод положението в африканските територии, намиращи се под португалска власт.

Резолюция 218 осъжда отказа на Португалия да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, призоваващи португалското правителство да предостави пълна политическа свобода и да уважи правото на самоопределение на африканските народи, намиращи се под португалска колониална власт. Като отбелязва, че Португалия не само не предприема мерки за изпълнение на Резолюция 180 (1963), но дори е засилила репресивните мерки и военните действия против африканското население, целящи да прекършат надеждите му за самоопределение и независимост, Съветът за сигурност потвърждава убеждението си, че колониалната политика на португалското правителство спрямо африканското население и съседните африкански страни нанася сериозни вреди върху международния мир и сигурността. В тази връзка документът още веднъж призовава Португалия да прекрати военните действия и да оттегли въоръжените си сили от своите колонии, където португалските власти следва да обявят безусловна политическа амнистия и да създадат условия за свободно функциониране на политическите партии, с които да бъдат проведени преговори за предоставяне на пълна политическа независимост. Останалите държави резолюцията призовава да се въздържат от оказване на каквато и да било помощ на португалското правителство, която би му позволила да продължи репресиите срещу народите и териториите, намиращи се под негова власт, и да предприемат незабавно всички мерки, които биха възпрепятствали продажбата на оръжие и снаряжение, което може да се използва за тази цел.

Резолюция 218 е приета с мнозинство от седем гласа „за“ при четирима „въздържали се“ – Нидерландия, Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 218

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]