Резолюция 269 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 269
Дата 12 август 1969 г.
Заседание 1497
Код S/RES/269 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 11Symbol neutral vote.svg 4Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Ситуацията в Намибия
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1969 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Алжир Колумбия Испания Финландия Унгария
  • Непал Пакистан Парагвай Сенегал Замбия
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 269 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 12 август 1969 г. по повод продължаващото присъствие на Република Южна Африка в Югозападна Африка (Намибия) въпреки резолюциите на ООН, които прекратяват южноафриканския мандат на администрираща власт в бившата колония.

Резолюция 269 осъжда правителството на Южноафриканската република за отказа му да изпълни Резолюция 264 (1969) и за постоянното незачитане правомощията на Организацията на обединените нации. Резолюция 269 обявява, че продължаващата южноафриканска окупация на Намибия представлява грубо посегателство срещу правомощията на ООН, нарушение на териториалната цялост на Намибия и на политическия суверенитет на народа ѝ. Във връзка с това документът признава за легитимна борбата на намибийския народ срещу незаконното присъствие на южноафриканските власти на територията на Намибия и призовава всички правителства да засилят моралната и материалната си подкрепа за борбата на намибийците срещу чуждестранната окупация, както и да се въздържат от всякакви сделки с правителството на Южна Африка, в които същото претендира, че представлява територията на Намибия.

Резолюция 269 призовава южноафриканското правителство да изтегли незабавно администрацията си от територията на Намибия, което във всеки случай трябва да стане преди 4 октомври 1969 г. Съветът за сигурност предупреждава Република Южна Африка, че ако не изпълни разпоредбите на резолюцията, то Съветът ще бъде принуден да се събере, за да обсъди и приеме допълнителни мерки в съответствие с Устава на ООН.

Резолюция 264 е приета с мнозинство от 11 гласа при четирима въздържали се от страна на Финландия, Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 269

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]