Резолюция 276 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 276
Дата 30 януари 1970 г.
Заседание 1529
Код S/RES/276 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 13Symbol neutral vote.svg 2Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Ситуацията в Намибия
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1970 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Бурунди Колумбия Испания Финландия Никарагуа
  • Непал Полша Сиера Леоне Сирия Замбия
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 276 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 30 януари 1970 г. по повод продължаващото присъствие на Република Южна Африка в Югозападна Африка (Намибия) въпреки резолюциите на ООН, които прекратяват южноафриканския мандат на администрираща власт в бившата колония.

Потвърждавайки постановленията на предишните резолюции по въпроса, Резолюция 276 обявява, че прилагането на южноафриканските закони на територията на Намибия ведно с продължаващите арести, процеси и издавани присъди срещу намибийски граждани от властите на Южна Африка представлява грубо нарушение на правата на засегнатите намибийци, на Всеобщата декларция за правата на чова и на международния статут на Намибия, намираща се в този момент под пряката отговорност на ООН.

Във връзка с това резолюцията осъжда строго правителството на Южноафриканската република за отказа му да изпълни Резолюция 269 (1969), обявява присъствието на южноафриканските власти в Намибия за незаконно, а всичките актове на това правителство, отнасящи се до територията на бившата колония и приети след прекратяването на южноафриканските пълномощия там, са обявени за незаконни и нищожни.

В Резолюция 276 Съветът за сигурност обявява още, че пренебрежителното отношение на южноафриканското правителство към решенията на Съвета подкопават правомощията на Организацията на обединените нации, а продължаващата южноафриканска окупация на Намибия в нарушение на резолюциите на ООН и устава на организацията има изключително тежки последсвия за правата и интересите на намибийския народ.

Документът призовава също така всички държави, и най-вече тези от тях, които имат икономически интереси в Намибия, да се въздържат от всякакви сделки с правителството на Южна Африка.

Резолюция 276 създава Специален подкокомитет, който да проучи начините и пътищата, по които резолюциите на Съвета за Намибия могат да бъдат приведени в ефективно изпълнение в съответствие с предвидените в Устава на ООН разпоредби, във връзка с което този подкомитет трябва да представи пред Съвета за сигурност своите предложения в сврок до 30 април 1970 г. От останалите държави и от генералния секретар на ООН се изисква да окзават необходимото съдействие на подкомитета и да му предоставят информацията, която би му била необходима, за да изпълни целите, поставени му от резолюцията. Във връзка с това Съветът решава да отложи по-нататъшното обсъждане на проблема, докато не получи съответните предложения от подкомитета.

Резолюция 276 е приета с мнозинство от 13 гласа при двама въздържали се от страна на Франция и Обединеното кралство.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 276

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]