Рейчъл Карсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рейчъл Карсън
Rachel Carson
американска морска биоложка и писателка

Родена
Починала
14 април 1964 г. (56 г.)
ПогребанаРоквил, САЩ

Учила вУниверситет „Джонс Хопкинс“
Научна дейност
Областморска биология, екология, пестициди
Работила вМерилендски университет
Семейство
Съпругняма

Уебсайтwww.rachelcarson.org
Рейчъл Карсън в Общомедия

Рейчъл Луиз Карсън (на английски: Rachel Louise Carson; 27 май 190714 април 1964) е американска морска биоложка, природозащитничка и писателка, чиято книга „Тиха пролет“ (Silent Spring), както и други нейни текстове, допринасят за утвърждаване на значимостта на глобалното движение за опазване на околната среда.

Карсън започва кариерата си като морски биолог в Службата за опазване на рибните ресурси и дивите животни на САЩ. Започва да пише професионално на тема природа и екология през 1950-те години. Бестселърът ѝ от 1951 г. „Морето около нас“ (The Sea Around Us) ѝ спечелва Национална награда за книга.[1] Следващата ѝ книги „Ръбът на морето“ (The Edge of the Sea) също става бестселър. В книгите си изследва целия живот в океаните, от бреговете до дълбините им. Тя се доказва като талантлив писател.

Към края на 1950-те години започва да се занимава активно с опазване на околната среда, наблягайки на проблемите, за които вярва, че се причиняват от изкуствените пестициди. Резултатите от изследванията си публикува под формата на книгата „Тиха пролет“ (Silent Spring) през 1962 г., която предизвиква опасния относно околната среда у безпрецедентен брой американци. И макар книгата ѝ да е посрещната с яростно противопоставяне от страна на химическите компании, тя води до реформи в националната политика за пестицидите, включително и до забрана на химикала ДДТ. Тя вдъхновява и екологичното движение, което впоследствие води до създаването на Американската агенция за опазване на околната среда.[2]

Карсън умира от рак на гърдата през 1964 г.[3] Наградена е посмъртно с Президентски медал на свободата от президента Джими Картър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "National Book Awards—1952". National Book Foundation.
  2. Paull, John (2013) "The Rachel Carson Letters and the Making of Silent Spring", Sage Open, 3 (July): 1 – 12. DOI:10.1177/2158244013494861
  3. Rachel Carson biography // Women In History. Архивиран от оригинала на 2012-08-08. Посетен на 13 август 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]