Направо към съдържанието

Релейна защита

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Релейната защита е комплекс от автоматични устройства, предназначени за бързо (при повреди) откриване и отделяне (изключване) от електроенергийната система на повредените елементи на тази електроенергийна система в аварийни ситуации с цел да се осигури нормалната работа на цялата система. Релейната защита е основен вид електрическа автоматика, без която е невъзможна нормалната работа на енергосистемите.

Действията на средствата за релейна защита са организирани по принципа на непрекъсната оценка на техническото състояние на отделните контролирани елементи на електроенергийните системи.

Релейната защита осъществява непрекъснат контрол върху състоянието на всички елементи на електроенергийните системи и реагира при възникването на повреди и ненормални режими. При възникването на повреди релейната защита трябва да открие повредения участък и да го изключи от системата, като въздейства на специални високоволтови силови прекъсвачи, предназначени да прекъснат токовете на повредата (тока на късото съединение). От особено значение за правилната настройка на релейната защита е големината и посоката на протичане на мощността в участъка с повреда. Съвременните устройства за защита могат да се изпълняват по схеми, включващи програмируеми микроконтролери

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]