Рио Негро (река в Аржентина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рио Негро
Vista aérea Viedma - Carmen de Patagones.jpg
Рио Негро в близост до устието си
между градовете Виедма
и Кармен де Патагонес
Общи сведения
Дължина 635 km
Отток 1014 m³/s
Начало
Място сливането на Рио Лимай и Рио Неукен
Устие
Място Атлантически океан
Рио Негро в Общомедия

Рио Негро (на испански: Rìo Negro) е най-голямата река в аржентинската провинция Рио Негро. Дължината ѝ е 635 км, а водосборният басейн - 132 275 км2. В буквален превод от езика на индианското племе Мапуче името на Рио Негро означава черна река.

Образува се на границата на провинция Неукен при сливането на Рио Неукен и Рио Лимай, които водят началото си от източните склони на Андите. По пътя си тече в югоизточна посока и се влива в Атлантическия океан на 30 км надолу по течението от Виедма, столицата на провинцията.

Водите на Рио Негро се използват за напояване на овощни култури. В провинцията се отглеждат 65 процента от ябълковите и крушови дръвчета на страната. Освен като напоителен източник реката се използа за производство на електроенергия. По поречието и са изградени няколко малки ВЕЦ.

Географски долината на Рио Негро се дели на горна (Алто Вале), средна (Вале Медио) и долна (Вале Инфериор). Сред големите градове на Рио Негро са Генерал Рока, Чиполети и Виля Регина (Алто Вале), Чоеле Чоел (Вале Медио) и Виедма и Кармен де Патагонес (Вале Инфериор). В основата си реката пресича патагонските степи с изключение на малък горски участък от 3 км в горната долина. Повечето плантации с ябълки и круши се намират именно в Алто Вале.

До Завладяването на пустинята (на испански: Conquista del desierto) в края на XIX век реката служи като естествена граница между цивилизацията и териториите, населявани от аборигени.