Круша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За други значения вижте Круша (пояснение).

круша
PearPhoto.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Rosales Розови
семейство: Rosaceae Розоцветни
род: Pyrus Круша
Научно наименование
Уикивидове Pyrus
Linnaeus, 1753
круша в Общомедия

Крушите (Pyrus) са род дървета от семейство Розоцветни (Rosaceae), подсемейство Ябълкови (Maloideae). Произлизат от Китай. Различни сортове круши се отглеждат от Античността. Плодовете на крушата са сочни, месести, ароматни, от групата на ценокарпните (синкарпни) плодове. Камерите в плода са 5, с 5 семена. Завръзът е долен. Фактически, ядливата част на плода е образувана от срастнали цветни части.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Алфонс дьо Кандол

История[редактиране | редактиране на кода]

Сателитна снимка на Боденското езеро

Отглеждането на круши в хладен, умерен климат се простира от най-далечна древност и има доказателства за използването им като храна от праисторически времена. Много следи от тях са били открити в Швейцария - Боденското езеро. Думата "круша" или неин еквивалент възниква във всички келтски езици, докато в други славянски диалекти и различни наименования не е така, но все пак отнасящи се до едно и също нещо. Намерени са разнообразие и множество номенклатура, които довели Алфонс дьо Кандол да заключи, че е имало много древно отглеждане на дървото на бреговете на Каспийско море към тези на Атлантическия океан. Крушите са били култивирани и от римляните, те не ги яли сурови — правили са си компоти от круши и мед.  Древното кралство, Дардания, е кръстено на круша, което означава "Земята на крушите".

Ботаника[редактиране | редактиране на кода]

Крушите са местни за крайбрежните и леко умерените региони на Стария свят от Западна Европа и Северна Африка на изток точно до Азия. Те са средни дървета, достигащи 10-17 м. височина, често с висок тесен венец, няколко вида са обрасли с храсти.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]