Рио Неукен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рио Неукен
ISS008-E-6023 Pellegrini Lake, Neuquén River.jpg
Долината на Рио Неукен с езерето Пелегрини
Общи сведения
Местоположение Аржентина
Дължина 420 km
Водосб. басейн 50 774 km²
Отток 308 m³/s
Начало
Място Анди
Устие
Място Рио Негро
Рио Неукен в Общомедия

Рио Неукен (на испански: Rìo Neuquèn) е една от най-големите реки в Патагония. Разположена е в провинция Неукен, в Южна Аржентина, където е втората най-значима река след Рио Лимай. Средният ѝ годишен отток е 308 м3/с, а площта на водосборния басейн – 50 774 км2.

Реката извира на височина 2300 м в североизточната част на провинцията и преминава през Андите в югоизточна посока, като се захранва от множество по-малки реки. Сред главните ѝ притоци са реките Трокоман, Варварко и Агрио, последната от които съставлява една трета от водосборния басейн на Рио Неукен. По пътя на реката в нея попадат седименти от вулканите Копахуе и Домуйо и това понякога влияе на чистотата на бистрите ѝ води.

Каньон край Рио Неукен

След вливането на Агрио реката не образува естествени езера, които да регулират течението ѝ. Това довежда до рязко покачване на водното ниво по време на суша или в дъждовни периоди. Изграденият вторичен канал, оттичащ се в езерето Пелегрини в провинция Рио Негро, цели да балансира внезапните промени в нивата. Подобно действие има и каскадата Серос Колорадос.

В долната част на течението край град Неукен реката се влива в Рио Лимай и двете образуват Рио Негро, която продължава към Атлантическия океан.

Рио Неукен е чест обект на риболовна дейност. Има възможност за богат улов на пъстърва и патагонски кротушки.