Ришка котловина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ришка котловина заснета от Ришкия проход. В дъното е Драгоевска планина
Стадо коне пасящи във Върбишка планина, на заден план — Ришката котловина

Ришката котловина е долинно разширение на Брестова река (десен приток на Голяма Камчия), в Източния Предбалкан, между Върбишка и Драгоевска планина.

Котловината е разположена между Върбишка планина на юг и Драгоевска планина на север. На запад чрез нисък вододел се свързва с историко-географската област Герлово. По южната и източната ѝ периферия преминава условната граница между Източния Предбалкан и Източна Стара планина.

Дължина на котловината от запад на изток е около 12 км, а ширина ѝ — 3-4 км. Котловинното дъно лежи на 150-300 м н.в. Отводнява се от Брестова река (десен приток на Голяма Камчия) и нейните притоци. изградена е от долнокредни песъчливо-мергелни скали. Почти напълно е обезлесена и е подложена на ерозия в периферните си части.

Климатът е умереноконтинентален, като през зимния сезон често се наблюдават температурни инверсии. Преобладаващите почви са сиви горски, а покрай реките — алувиални. Земите в котловината са добре стопански усвоени. Отглеждат се основно пшеница, царевица и лозя.

В котловината са разположени три села: Александрово, Веселиново и Риш.

През котловината от североизток на югозапад, на протежение от 11 км преминава участък от второкласен път № 73 от Държавната пътна мрежа ШуменКарнобат.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]