Робер Мисраи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робер Мисраи
френски философ
Роден
1926 г. (91 г.)
Философия
Регион Западна философия

Робер Мисраи (на френски: Robert Misrahi) е френски философ, роден в Париж през 1926 г., ufxjf e i,eo водещите специалисти по Спиноза.

Почетен професор по етическа философия на Университета Париж I (Сорбоната), той е публикувал многобройни книги посветени на Спиноза, както и философско-естетичните страни на проблема за щастието за основни в неговото творчество.

Мисраи е публикувал статии в периодичния печат, в енциклопедията Universalis и в философския речника на издателство "PUF".

През ноември 2002 г., предизвика полемика на страниците на седмичника Charlie Hebdo предизвика разпален спор около скандалната книга на Орлана Фалачи Ярост и Гордост, която защитава.

Философски възгледи[редактиране | редактиране на кода]

Във философското революционно дело на Спиноза Робер Мисраи търси основанията на щастието в съвременното общество. Заедно със Спиноза философът твърди, че "призванието на човечеството не е страданието а радостта, не чувството за греховност а свободата на разумните и споделени удоволствието и насладата." Желанието е форма на уважение на себе си, радост от живота, жизнена сила и "усилие за съхраняване на битието".

За разлика от Шопенхауер, за който желанието е източник на страдание, от Ницше за който то е дионистичен порив лишен от всяка форма на разсъдъчност; или отчуждаващо и греховно, каквото е за идеалистите Платон, Имануел Кант - радостта от живота и насладата са едновременно активни и съзерцателни, чувствени и разсъдъчни и са път за индивидуално развитие, развитие едновременно материално и духовно. Те са постижими в рамките на социалния договор, но за да бъдат възможни е наложително да се води борба с предразсъдъците – религиозни и култови. Всяко етично и политическо разсъждение трябва да изхожда от светското а не от неясни религиозни системи, които биха могла да включват нетолерантността и насилието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]