Робърт М. Пърсиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Робърт М. Пърсиг
американски писател и философ
Pirsig2005.jpg
Роден
Починал
24 април 2017 г. (88 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Професия писател
Семейство
Съпруга Нанси Ан Джеймс (1958-1978)
Уенди Кембъл (1978- )
Робърт М. Пърсиг в Общомедия

Робърт Мейнард Пърсиг (на английски: Robert Maynard Pirsig) е американски писател и философ, добил световна известност като автор на книгата Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите (1974). Публикува през 1991 г. втория си роман.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пърсиг бил интелектуално надарено дете с коефициент на интелигентност 170, когато е бил на 9 години. Това му дава възможност да прескочи няколко години в обучението си.

През 1943 Пърсиг се записва в Университета на Минесота, където учи биохимия. В книгата си Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет той се описва като студент, странящ от тогавашните течения – идеалист, интересуващ се от науката заради самото познание, а не като начин за изграждане на кариера.

Експериментирайки в биохимическата лаборатория, Пърсиг, бил погълнат от факта, че винаги откривал повече от една валидна хипотеза за обяснението на даден феномен, а броя на тези хипотези изглеждал почти неограничен. Не можейки да намери логично обяснение за това, Пърсиг е чувствал, че усилията на учените са обречени по един или друг начин на неуспех. Тези размисли толкова го озадачили, че той бил изключен от университета за слаби резултати.

След завръщането си от фронта, участвайки във войната в Корея, той защитава бакалавърска степен по философия през 1950. След това се записва в университета Банарас Хинду в Индия, където изучава източна философия. Освен това е разработил и дипломна работа по философия в Чикагския университет, но не получава степен.

До публикуването на Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет, Пърсинг се е издържал с писателска работа на свободни начала и с преподаване на английски език и риторика на първокурсници. Преживявайки емоционален и психически срив през периода 1960 – 63, Пърсиг прекарва известно време в психиатрични клиники, където му прилагат електрошокова терапия.

През 1954 се жени за Нанси Ан Джеймс. Те имат две деца – Крис (р. 1956) и Тиъдър (р. 1958). Пърсинг се развежда през 1978, като по-късно същата година се жени за Уенди Кембъл.

През 1979 Крис, който играе важна роля в Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет, е прободен смъртоносно по време на обир, извършен до Дзен центъра в Сан Франциско. Пърсиг пише за инцидента в послепис към по-късните издания на Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет. Той обяснява, че с втората си съпруга Кембъл, решават да задържат детето, което тя зачева през 1980, защото той вярва, че нероденото дете е продължение на жизнения път на сина му. Това дете е дъщерята на Пърсиг, Нел.

Пърсиг се стреми да избягва публични изяви. Плава с яхтата си през Атлантика, като прекара известно време в Норвегия, Швеция, Белгия, Великобритания и на различни места в САЩ.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Творчеството на Пърсиг се състои само от две книги. В Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите (1974) Пърсинг описва своята интерпретация и разбирания за „Качество“ и „Доброто“. Книгата е написана в разказвателен стил от първо лице и описва пътешествие с мотоциклет през Северна Америка, заедно с приятели и синът си Крис.

През 1974 Пърсиг получава наградата Гугенхайм, паричните средства от която му позволяват да напише продължение, Лайла: Изследване на морала (1991), в която разсъждава върху метафизиката на ценностите, с която заменя причинно-следствените връзки в реалността.

Метафизика на ценностите[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 година, д-р Антъни Макуат от Ливърпулския университет, Великобритания, организира първата конференция за метафизиката на ценностите. По същото време Макуат получава докторската си степен от университета за изследванията си в тази област.

Преводи[редактиране | редактиране на кода]

Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет : Изследване на ценностите, Прев. от англ. Павел Главусанов ; предг. Димитри Иванов; София : Нар. култура, 1980; (2po изд. София : ИК Фама, 2007р ISBN 978-954-597-295-9 )

Лайла : Изследване на нравствеността , прев. от англ. Вера Георгиева ; предг. Димитри Иванов; София : Хемус, 1993 ISBN 954-428-034-0 :

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]