Рогати гофери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рогат гофер)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рогати гофери
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
семейство:Mylagaulidae
род:Рогати гофери (†Ceratogaulus)
Научно наименование
Matthew, 1902 г.
Рогати гофери в Общомедия
[ редактиране ]

Рогатите гофери са гризачи от рода Ceratogaulus или Epigaulus, от изчезналoтo семейство гризачи Mylagaulidae. Ceratogaulus е единственият известен род гризачи с рога, те са най-малките известни рогати бозайници. Рогатия гофер е живял от късния Миоцен до началото на Плейстоцена.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Рогатите гофери са имали два рога, като те са доста големи (в сравнение с размера на тялото). Те са обитавали територията на днешните Големи равнини на Северна Америка и най-вече Небраска.

Ролята на рогата е обект на много спекулации, възможностите включват копаене (въпреки че позицията и ориентацията им до голяма степен изключва това), роля при чифтосването, или борба и защита от хищници. Тъй като рогата са присъщи и за двата пола, тяхната роля в отбраната изглежда най-вероятна.

В повечето други отношения, животните приличат на съвременните мармоти. Те са били около 30 см на дължина и с предните лапи като гребла с мощни нокти приспособени за копаене. Имали са имали малки очи, и вероятно лошо зрение, подобно на къртиците. Тези характеристики показват, че те може би са били ровещи животни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]