Роналд Еванс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Роналд Еванс
американски астронавт
Информация
Роден10 ноември 1933 г.
Сейнт Френсис, Канзас, САЩ
Починал7 април 1990 г. (56 г.)
Скотсдейл, Аризона, САЩ
Националностамериканец
Друга професиябоен пилот
Званиекапитан от USN
Престой в космоса12 денонощия, 13 часа, 52 минути
СелекцияNASA-5 (1966)
МисииАполо 17
Емблема на мисията
Пенсиониранеюли 1977
Роналд Еванс в Общомедия

Роналд Елвин Еванс (на английски: Ronald Ellwin Evans, Jr.) (роден на 10 ноември 1933 – починал на 7 април 1990 год) е капитан от USN и астронавт от НАСА. Един от 24-та астронавти летели до Луната.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Роналд Евънс е завършил Highland Park High School в Топика, Канзас, със специалност технически науки и Университета на Канзас със степен бакалавър по електроинженерство през 1956 г. През 1964 г., вече на служба в USN, завършва Военноморската академия със степен магистър по инженерна физика.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През юни 1957 г., Р. Еванс завършва летателно училище и получава квалификация „морски летец“. Зачислен е в ескадрила VF51 на самолетоносача Тайкондерога (USS Ticonderoga). Лети на реактивен изтребител F-8 Crusader. По време на войната във Виетнам в продължение на седем месеца участва в бойните операции. По време на кариерата си има общ нальот от 5100 полетни часа, от които 4600 часа на реактивни самолети.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Еванс е избран за астронавт в Астронавтска група №5 на 4 април 1966 г. Първото му назначение е в поддържащите екипажи на Аполо 7 и Аполо 11. След това е назначен за пилот на командния модул на Аполо 17. Единственият си космически полет осъществява от 7 до 19 декември 1972 г. Това е последната лунна мисия и първо нощно кацане на космически кораб на лунната повърхност. Р. Еванс остава сам на окололунна орбита в основния блок на Аполо за повече от три дни. По време на полета извършва и две космически разходки, с обща продължителност 1 час, 05 минути, 44 секунди. Последното назначение на Еванс е като пилот на командния модул от дублиращия екипаж на Аполо-Союз.

След НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Еванс се уволнява от военноморските сили през 1976 г. На следващата година напуска и НАСА. Започва дейност в областта на въгледобивната индустрия. Умира от инфаркт на миокарда на 7 април 1990 г. в Скотсдейл, Аризона. Оставя вдовица и две деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]