Рон Пол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рон Пол
Ron Paul
лекар

Роден

Образование Университет Дюк
Семейство
Деца Ранд Пол

Подпис Ron Paul signature.svg
Уебсайт
Рон Пол в Общомедия

Роналд Ърнест „Рон“ Пол (на английски: Ronald Ernest "Ron" Paul) е американски лекар, писател, политик и дългогодишен член на Конгреса на САЩ от републиканската партия от щата Тексас. Кандидатира се два пъти за президент, веднъж през 1988 година от името на либертарианската партия и отново през 2008 година в предварителните избори на републиканската партия. През юли 2011 г. обявява своето намерение да се кандидатира отново през 2012 година.[1] Той е кандидат за президент на изборите през 2012 година. Той е известен критик на американската външна и монетарна (парична) политика и често е наричан „Доктор Не“ заради отказа му да гласува закони, освен ако те не са „изрично позволени от конституцията“. Рон Пол има широка подкрепа сред консервативните среди и за две поредни години (2010 и 2011) е избиран за кандидат на „Консервативната политическа конференция“. Женен, има пет деца.

Политически позиции[редактиране | редактиране на кода]

Рон Пол е описван като консерватор, конституционалист и либертарианец. Като критик на американската външна политика, Рон Пол се обявява против войната в Ирак и подкрепя идеята за ненамеса, само едната част на изолационизма. Той подкрепя идеята за свободни пазари и търговия по със света. Той е за излизането на Съединените щати от организации като НАТО, СТО, ООН, МНС и др., които според него намаляват американския суверенитет. Икономически той подкрепя капитализма и е за по-ниски разходи и по-малка намеса на държавата в икономиката, както и за намаляване на данъците.

В сферата на гражданските свободи Рон Пол подкрепя основните граждански свободи описани в Конституцията на САЩ (на религията, на словото, на личността, на правото за притежаване на оръжие). Не подкрепя Патриотичния акт, който според него намалява личната свобода в Америка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Trygstad, Tyler. Ron Paul to Retire from Congress. // Roll Call, 12 юли 2011. Посетен на 12 юли 2011.