Направо към съдържанието

Рон Пол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рон Пол
Ron Paul
американски лекар и политик
Рон Пол през 2023 г.
Рон Пол през 2023 г.

Роден
20 август 1935 г. (88 г.)

Учил вУниверситет Дюк
ПартияРепубликанска партия (неизв. – 1987 г.)
Либертарианска партия (САЩ) (1987 г. – 1996 г.)
Републиканска партия (1996 г. – 2015 г.)
Семейство
Деца5 (включително Ранд Пол)

Подпис
Уебсайт
Рон Пол в Общомедия

Роналд Ърнест „Рон“ Пол (на английски: Ronald Ernest "Ron" Paul) е американски лекар, писател, политик и дългогодишен член на Конгреса на САЩ от републиканската партия от щата Тексас. Кандидатира се два пъти за президент, веднъж през 1988 година от името на либертарианската партия и отново през 2008 година в предварителните избори на републиканската партия. През юли 2011 г. обявява своето намерение да се кандидатира отново през 2012 година.[1] Той е кандидат за президент на изборите през 2012 година. Той е известен критик на американската външна и монетарна (парична) политика и често е наричан „Доктор Не“ заради отказа му да гласува закони, освен ако те не са „изрично позволени от конституцията“. Рон Пол има широка подкрепа сред консервативните среди и за две поредни години (2010 и 2011) е избиран за кандидат на „Консервативната политическа конференция“. Женен, има пет деца.

Политически позиции[редактиране | редактиране на кода]

Рон Пол е описван като консерватор, конституционалист и либертарианец. Като критик на американската външна политика, Рон Пол се обявява против войната в Ирак и подкрепя идеята за ненамеса, само едната част на изолационизма. Той подкрепя идеята за свободни пазари и търговия по със света. Той е за излизането на Съединените щати от организации като НАТО, СТО, ООН, МНС и др., които според него намаляват американския суверенитет. Икономически той подкрепя капитализма и е за по-ниски разходи и по-малка намеса на държавата в икономиката, както и за намаляване на данъците.

В сферата на гражданските свободи Рон Пол подкрепя основните граждански свободи описани в Конституцията на САЩ (на религията, на словото, на личността, на правото за притежаване на оръжие). Не подкрепя Патриотичния акт, който според него намалява личната свобода в Америка.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Ron Paul: Father of the Tea Party, by Jason Rink, 2011.
  • Ron Paul's rEVOLution: The Man and the Movement He Inspired, by Brian Doherty, 2012[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Trygstad, Tyler. Ron Paul to Retire from Congress // Roll Call, 12 юли 2011. Архивиран от оригинала на 2012-09-19. Посетен на 12 юли 2011.
  2. Scribd Ron Paul's rEVOLution: The Man and the Movement He Inspired by Brian Doherty Архив на оригинала от март 6, 2016 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]