Рубеола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Рубеола се причинява от специфичен вирус. При заразяване на бременни вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода. Заболяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав.

Причинителят на рубеола прониква в организма през лигавицата на дихателните пътища. От там той попада в кръвта, чрез която достига до кожата, лимфните възли и до плода у бременни.

Инкубационният период е от 11 до 24 дни. Началните признаци са отпадналост, главоболие, покачване на телесната температура, мускулни и ставни болки, зачервяване на гърлото. След 2-3 дни се появява кожен обрив, който се състои от дребни (2-4 мм) розово-червени петна, леко надигнати над кожата (папули). Обривът обхваща цялото тяло, но най-силно гърба, седалището и сгъваемите повърхности на крайниците. След 2-3 дни обривът преминава напълно. Понякога обривът се съпровожда от силен сърбеж.

Характерно за рубеолата е увеличаването на задушните и тилните лимфни възли. У бременни инфекцията засяга и плода. Вирусът предизвиква изменения в хромозомния апарат на клетките на плода. Децата, преболедували вътреутробно от рубеола, са с тежки малформации на сърдечно-съдовата система, на очите, с глухота.

Лечението се провежда в домашна обстановка, в изолация от околните неболедували деца. Назначават се антипиретици, течно-кашава диета, витамини. При настъпили усложнения (артрит, менингит, енцефалит) се налага болнично лечение. При заболяване на бременни е препоръчително прекъсване на бременността, особено в първата половина на бременността, когато увреждането на плода е най-тежко.

Прогнозата е добра. Рядко настъпват усложнения, които я влошават. Прогнозата за плода е крайно неблагоприятна.

Профилактиката се състои в строга изолация на болните и особено предпазване на бременни от контакт със заболели поне до четири седмици след преминаване на обрива.