Медицински университет (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Медицински университет.

Медицински университет – Пловдив
Основаване 1945
Ректор проф. Стефан Костянев
Студенти 2418
Местоположение Пловдив, България
Сайт www.meduniversity-plovdiv.bg
Map of Plovdiv.png
42.1429° с. ш. 24.7317° и. д.
Местоположение в България Пловдив
Медицински университет – Пловдив в Общомедия
Медицински университет – Пловдив

Медицинският университет в Пловдив е държавно висше медицинско училище с предмет на дейност подготовка и повишаване на квалификацията на специалисти в областта на медицината и здравеопазването.

Включва 6 основни звена: Медицински факултет, Факултет по дентална медицина (б. Стоматологичен факултет), Фармацевтичен факултет, Факултет по обществено здравеопазване, Департамент за специализирано езиково обучение и Медицински колеж.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е през 1945 г. като Медицински факултет в Пловдивския университет. факултетът е отделен под името Медицинска академия (1950), преименуван на Висш медицински институт (1954). Включен е в структурата на обединената Медицинска академия през 1972 г. и отново е самостоятелен от 1990 г. С решение на Народното събрание от 22 февруари 2002 г. Висшият медицински институт се преименува на Медицински университет. Носил е името на известния руски учен академик Иван Павлов.

През 1974 г. е създаден Стоматологичният факултет, в структурата на ВМИ е включен Медицинският колеж през 1997 г. С решение на Народното събрание от 15 март 2006 г. е разкрит Фармацевтичният факултет като основно звено в структурата на Медицинския университет.

Медицински факултет[редактиране | редактиране на кода]

В Медицинския факултет се подготвят студенти, които при завършване на висшето си образование получават образователно-квалификационна степен ”магистър” по медицина с професионална квалификация – лекар. Настоящата квалификационна характеристика е основен документ за организиране и управление на учебния процес.

Обучението по медицина се провежда само в редовна форма и продължава 6 години, по учебен план и учебни програми, утвърдени от Факултетния съвет. Те са изготвени съобразно единните държавни изисквания (Постановление на МС №245 от 16 ноември 2005) и европейските директиви 75 / 362 / ЕЕС и 75 / 363 / ЕЕС, които определят съдържанието на професионалната компетентност и видовете дейности, които трябва да може да извършва получилият университетска диплома ”магистър” с професионална квалификация – лекар.

Факултет по дентална медицина[редактиране | редактиране на кода]

MU-Plovdiv DM1.jpg
MU-Plovdiv DM2.jpg

Фармацевтичен факултет[редактиране | редактиране на кода]

Обучението на магистър-фармацевти в Медицинския университет стартира през 2003 г. с 30 студенти по държавна поръчка. В края на 2005 г., след акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация, специалността получи много добра оценка.

Ректори[редактиране | редактиране на кода]

  • 1995 – 2003: проф. д.м.н. Атанас Джурджев
  • 2003 – 2011: доц. д-р Георги Паскалев
  • 2011 – ____: проф. д-р Стефан Костянев

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]