Руди Супек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руди Супек
Rudi Supek
хърватски и югославски философ, социолог, психолог
Роден
Починал
2 януари 1993 г. (79 г.)
Загреб, Хърватия
ПогребанЗагреб, Хърватия

Учил вПарижки университет
Философия
РегионЗападна философия
ШколаШкола „Праксис“
Научна дейност
ОбластМарксизъм
Работил вЗагребски университет
ПовлиянКарл Маркс, Фридрих Енгелс

Руди Супек (на хърватски: Rudi Supek) е хърватски и югославски психолог, философ, социолог, член на школата „Праксис“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 април 1913 г. в Загреб[1], Кралство Сърбия. През 1937 г. завършва философия в Загреб. След това учи клинична психология в Париж, но избухването на Втората световна война прекъсва учението му. Включва се във френската съпротива, но скоро е арестуван и депортиран в Бухенвалд, където също се включва в съпротивата в лагера. След освобождаването му от лагера се връща в Париж, където продължава да живее и учи. През 1948 г. след разрива между Тито и Сталин, лидера на френските комунисти Морис Торез иска от Супек, който е член на Френската комунистическа партия да атакува титоизма. Супек отказва да се подчини и се завръща в Югославия. Въпреки това не става член на Съюза на комунистите на Югославия.

През 1952 г. Супек получава докторската си степен от Сорбоната и започва работа като професор в катедрата по психология на Факултета по хуманитарни и социални науки на Загребския университет и в института за Социални изследвания в Загреб. През 1963 г. основава катедра по социология във Факултета по хуманитарни и социални науки. Супек е първият директор на Югославското общество на психолозите, а в известен период от време е директор на Югославското общество на социолозите.

Супек е главен редактор на журнала Погледи (Възгледи), който се издава от 1952 до 1954 г. През 1964 г. Супек заедно с други колеги от факултета по хуманитарни и социални науки основава списание „Праксис“. Той е съредактор на списанието от 1967 до 1973 г. Освен това е сред инициаторите и президент на управителния съвет на лятната школа в Корчула. Умира на 2 януари 1993 г. в Загреб.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. Хърватската социологическа асоциация създава в негова чест годишната награда Руди Супек за постижения в социологията.

Основни трудове[редактиране | редактиране на кода]

Супек пише множество книги и статии като се почне от социология и се мине до психопатология, антропология и се стигне до философия. Неговите основни трудове са:

  • Екзистенциализъм и упадък (1950)
  • Социология и социализъм (1962)
  • Хърбърт Спенсър и биологизма в социологията (1965)
  • Хуманистка интелигенция и политика (1969)
  • Социални предразсъдъци (1973)
  • Участие, работнически контрол и самоуправление (1974)
  • Живот след историята (1986)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Немецкая национальная библиотека, Берлинская государственная библиотека, Баварская государственная библиотека и др. Record #136205526 // Общий нормативный контроль (GND) – 2012 – 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]