Румена Бужаровска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Румена Бужаровска
Родена 1981 г. (40 г.)
Професия писател, преводач
Националност  Северна Македония
Активен период 2005 -
Жанр драма, документалистика
Направление постмодернизъм
Известни творби „Моят съпруг”

Повлияна от
  • американски майстори на разказа

Румена Бужаровска (на македонска литературна норма: Румена Бужаровска) е северномакедонска преводачка и писателка на произведения в жанра драма.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1981 г. в Скопие, СФР Югославия (днес Северна Македония). Чете много от дете. Завършва гимназия в САЩ, където се запознава с модерната и съвременна американска литература, която оказва влияние на творчеството ѝ. Насочва се към писането докато учи.

Следва филология в катедра „Обща и сравнителна литература“ на Филологическия факултет „Блаже Конески“ на Скопския университет Св. св. Кирил и Методий“, където получава магистърска и докторска степен.

След дипломирането си преподава американска литература във Филологическия факултет на университета.

Прави преводи от английски език на македонски литературен език на творби на Труман Капоти, Дж. М. Кутси, Луис Карол, Чарлс Буковски (в антологията „Американски авангардни поети“) и Ричард Гуин. Редакторка е на литературното онлайн списание „Блесок“.

Първият ѝ разказ е публикуван в списание „Маргина“ през 2005 г. През 2006 г. е стипендиант на „КултурКонракт“ във Виена, където пребивава един месец в Международната къща на авторите, а нейните разкази са публикувани на немски език в списанията „Манускрипте“, „Острагехеге“ и „Лихтунген“.

Първият ѝ сборник с разкази „Чкртки“ (Драсканици) е публикуван през 2007 г. Следват сборниците ѝ с разкази „Осмица“, „Мој муж“ и „Никуда не идем“.

В книгата си „Мој муж“ (Моят съпруг), под формата на диалози със съпруга си, излага своите страхове, тъмни тайни, непозволени копнежи, интимни разочарования, ролята на домакиня, които са поставени в ежедневието и разказани на прост език, с хумор и тъга. По книгата е направена пиеса представена в Скопския драматичен театър през 2020 г.

През 2016 г. е избрана за един от най-интересните писатели в Европа (Десет нови гласа на Европа) в рамките на платформата „Литеръри Юръп Лайв“. Носителка е на хърватската регионална награда за къса проза „Едо Будиша“. През 2018 г. участва в Международната програма за писатели в университета в Айова. Тя е един от организаторите и инициаторите за създаването на платформата „ПичПрич“ – вечери за разказване на женски истории и води радиопредаване със същото име.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Чкртки : Раскази за срамот, стравот и неудобноста (2007)
  • Осмица (2010) – разкази
  • Мој муж (2014) – разкази
  • Никуда не идем (2018) – разкази

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • О смешном : Теорије хумора кроз призме кратке приче (2012) – проучване за хумора в съвременните македонски и американски разкази

Преводи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Румена Бужаровска“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Македония“         Портал „Македония